Korona virus

Pogoršana epidemiološka situacija u HNŽ-u

Saopćenje, Ilustracija

MOSTAR, 17. kolovoza (FENA) - Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) upozorava da je u razdoblju od 2. do 15. kolovoza došlo do izrazitog pogoršanja epidemiološke situacije na području te županije.

U spomenutom razdoblju tjedna incidenca je s 44,39 porasla na 154.91 novozaraženih osoba na 100.000 stanovnika, što predstavlja porast broja novozaraženih za 350 posto, priopćili su iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi.

U posljednjih tjedan dana najviša incidenca zabilježena je u Neumu 297,55, Mostaru 212,23 i Čitluku 150,70 na 100.000 stanovnika.

Porast broja novozaraženih doveo je do porasta broja hospitalizacija, tako da se na bolničkom liječenju u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar trenutno nalazi 28 osoba.

"S obzirom na očekivano daljnje pogoršanje epidemiološke situacije u HNŽ, nužno je striktno pridržavanje naredbi i preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, koje vrijede i na području HNŽ, a čije je trajanje Vlada Federacije BiH 11. kolovoza produžila na daljnja dva tjedna. Također, potreban je pojačani nadzor nad provedbom aktualnih mjera koji provode nadležne inspekcijske službe", poručili su iz Stožera.

Iz Stožera napominju da HNŽ raspolaže dovoljnom količinom cjepiva protiv covida-19 te su pozivali sve stanovnike Županije da se pravodobno cijepe.

(FENA) R.G.