Bosna i Hercegovina     | 17.08.2021. 09:56 |

SDP BiH poziva ambasade Rusije i Kine da poštuju legitimitet visokog predstavnika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. augusta (FENA) - Socijaldemokratska partija (SDP) BiH pozvala je ambasade Rusije i Kine da poštuju domaći pravni poredak i neosporivi legitimitet visokog predstavnika u BiH.

Reakcija SDP BiH uslijedila je povodom diplomatskih nota koje su ambasade Ruske Federacije i Narodne Republike Kine uputile OHR-u. SDP je pozvao sve predstavnike međunarodne zajednice, uključujući dva navedena diplomatska predstavništva, da poštuju ustavni poredak Bosne i Hercegovine i odredbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

- Rusija i Kina su dvije nacije koje sa Bosnom i Hercegovinom sarađuju na brojnim projektima i sa kojim je naša država u proteklom periodu ostvarila značajnu ekonomsku razmjenu, kao i partnerske odnose na drugim poljima. Ove države u BiH mogu računati na stabilnog partnera u svim vidovima saradnje od zajedničkog interesa – navodi se u saopćenju SDP BiH.

Međutim, dodaje se, ta saradnja mora biti utemeljena na uzajamnom poštivanju i poštivanju ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.

Diplomatske note u vezi sa statusom visokog predstavnika u BiH ne doprinose učvršćivanju međusobnih odnosa - naprotiv, osporavanje pozicije visokog predstavnika može da destabilizuje političke prilike u državi.

Stoga, SDP poziva ambasade Kine i Rusije da se suzdrže od iznošenja stavova koji su suprotni međunarodnom pravnom poretku, kao i pravnom poretku naše države.

Iz te stranke ističu da pozivanje na činjenicu da imenovanje Christiana Schmidta nije podržalo Vijeće sigurnosti UN-a, ni na koji način nije osnova za sporenje legaliteta i legitimiteta izbora visokog predstavnika.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom