Bosna i Hercegovina     | 16.08.2021. 18:46 |

Srbija kreće s trećom dozom cjepiva protiv covida-19

FENA Agencije

BEOGRAD, 16. kolovoza (FENA) - Primjena treće doze cjepiva protiv covida-19 počet će u Srbiji od utorka 17. kolovoza, priopćila je u ponedjeljak srbijanska vlada, i mogu ga dobiti građani koji su drugom dozom cijepljeni prije najmanje 180 dana.

Tzv. buster dozu mogu primiti svi koji žele, neovisno o tome spadaju li u skupine kojima je preporučeno dodatno cijepljenje.

Uvjet je da je od druge doze prošlo šest mjeseci, a građani se ne moraju sami javljati, već trebaju sačekati poziv eUprave.

Moći će birati cjepivo, što znači da dopunska doza može biti drugačija od onih kojima su cijepljeni ili docijepljeni.

U Srbiji trenutno postoje četiri vrste cjepiva i svih ima dovoljno, od kineskog Sinopharma i ruskog Sputnjika do cjepiva priznatih u EU - Pfizr/BioNTech i AstraZeneca.

Dopunsko cijepljenje se preporučuje osobama s narušenim imunitetom ili stanjima imunosupresije, primateljima transplantata koštane srži i organa te osobama na hemodijalizi.

Treća doza savjetuje se i starijima od 70 godina, korisnicima domova za starije i ustanovama socijalne zaštite te djelatnicima u tim ustanovama, kao i građanima koji često putuju u inozemstvo.

U ponedjeljak je od posljedica covida-19 umrlo sedam osoba i registrirano je 1288 novih slučajeva, gotovo trećina više nego protekli vikend. Od početka epidemije bilo je 733.332‬ zaraženih i 7174 umrlih, prenosi Hina.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu