Sport     | 16.08.2021. 15:03 |

Odbojkašice BiH spremne za debitantski nastup na Evropskom prvenstvu

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 16. augusta (FENA) - Ženska seniorska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine spremna je za učešće na Evropskom prvenstvu u Srbiji, koje počinje 18. augusta.

Predsjednik Odbojkaškog saveza BiH Alija Fatić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je poslije tri mjeseca priprema došlo vrijeme da odbojkašice putuju na ovo veliko takmičenje.

Istaknuo je da vjeruje u ovu reprezentaciju i da je od početka govorio da je izuzetno kvalitetna i da može dosta postići na Evropskom prvenstvu.

- Nadam se da ćemo biti veliko iznenađenje za ostale reprezentacije. Imamo izuzetno dobru odbranu, napad, blok, servis i sve ono što traži odbojkaški sport - kazao je Fatić.

Armin Dervišević, prvi pomoćnik selektora Stevana Ljubičića, napomenuo je da ovaj uspjeh nije došao preko noći.

- Pripreme su trajale skoro cijelo ljeto, tako da su ove djevojke zaslužile da se nađu na Evropskom prvenstvu. Pored toga smo osvojili Srebrenu ligu, gdje nas sljedeće godine očekuje nastup u Zlatnoj ligi - naveo je Dervišević, dodajući da su imali sve uslove potrebne za pripreme.

Što se tiče nastupa na Evropskom prvenstvu, kazao je da su tamo debitanti, te da ne idu ni pod kakvim pritiskom.

- Nadamo se da kao debitantni možemo da napravimo neko iznenađenje, a zašto ne, i da se plasiramo u drugi krug - kazao je Dervišević.

Kapitenka reprezentacije BiH Edina Begić je kazala da je atmosfera među djevojkama dobra, dodajući da imaju kvalitet i pozitivnu energiju.

Napomenula je da im je grupa jako teška, te da će imati priliku igrati s reprezentacijama koje su već godinama dominantne na evropskoj sceni.

- Ali mi želimo i imamo volju da tražimo naše šanse protiv bilo koje reprezentacije. Iskreno se nadam da ćemo nas i našu državu predstaviti u najboljem svjetlu - kazala je Begić.

Napomenula je da je BiH u grupi s reprezentacijama Srbije, Rusije, Azerbejdžana, Belgije i Francuske.

- Svi smo svjesni na kojem nivou se nalaze reprezentacije Srbije te Rusije. Međutim, imamo i mi svoje kvalitete i ne trebamo da se predajemo ni u jednom trenutku koja god reprezentacija stoji sa druge strane - istaknula je Begić.

Kaže da svoje najbolje šanse trebaju da traže protiv reprezentacije Azerbejdžana, te Francuske, a vjeruje da i protiv ostalih selekcija mogu da odrade dobar posao.   

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur je izrazio zadovoljstvo da je nakon fudbalske reprezentacije, košarkaške, rukometne, Ilidža postala baza i odbojkaške reprezentacije BiH.

- Naš je zadatak da probamo stvarati što je moguće bolje uslove da se oni što bolje i kvalitetnije mogu pripremiti za svoja natjecanja - naveo je Muzur.

Evropsko prvenstvo održava se od 18. augusta do 4. septembra. Pored Srbije, domaćini takmičenja su Hrvatska, Rumunija i Bugarska.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana