Regija     | 16.08.2021. 10:37 |

Kosovo na zahtjev SAD-a prihvaća izbjeglice iz Afganistana

FENA Agencije

BEOGRAD/PRIŠTINA, 16. kolovoza (FENA) - Kosovska predsjednica Vjosa Osmani potvrdila je da su, na zahtjev Sjedinjenih Država, na Kosovu u tijeku pripreme za prihvat afganistanskih izbjeglica, dok analitičari upozoravaju na sigurnosni rizik od mogućne "infiltracije talibana", prenosi Hina pisanje prištinskih i beogradskih medija.

Osmani je, kako navodi izvjestitelj RTS-a iz Prištine, priopćila da će građani Afganistana, u kojem su talibani preuzeli kontrolu i u nedjelju ušli u glavni grad Kabul, proći kroz sigurnosnu procjenu Sjedinjenih Država, a da će na Kosovu boraviti privremeno, "dok se ne prilagodi njihova dokumentacija za odlazak u SAD".

Vlada Kosova je odmah nakon zahtjeva SAD-a formirala radnu skupinu koja se bavi organizacijskim pitanjima zajedno s američkim partnerima, rekla je Osmani.

Osmani je rekla da joj je američki veleposlanik u Prištini Philip Cosnet 16. srpnja proslijedio zahtjev predsjednika SAD-a Josepha Bidena i državnog tajnika Antonyja Blinkena da Kosovo omogući privremeno utočište afganistanskim civilima koji su sada na meti talibana kao lokalni djelatnici angažirani u radu s američkim snagama i zapadnim saveznicima.

Opravdavajući plan prijema afganistanskih izbjeglica Osmani je navela kako "nitko ne zna bolje (od Kosovara) što znači biti prognan i napustiti mjesto na kojem si odrastao i biti prisiljen bježati kako bi spasio živote".

Istodobno, javnost na Kosovu podijeljena je u povodu najave prihvata afganistanskih izbjeglica.

Među brojnim komentarima različitih analitičara, dominiraju i upozorenja kako je "Kosovo u obavezi da se odazove pozivu SAD", ali i da je "priljev izbjeglica sigurnosni rizik za Kosovo", poglavito zbog očekivanog ubacivanja talibana, objavio je portal Kossev.

Nuredin Ibishi, predstavljen u kosovskim medijima kao stručnjak za sigurnosna pitanja, kaže kako u odluci o prihvatu izbjeglica vidi "elemente infiltracije talibana i uznemirujuće elemente".

"Vidim da je rizik veoma velik, različiti ljudi mogu da se infiltriraju u ovaj izbjeglički val, ali ne vidim i da će to možda biti samo privremeno", rekao je Ibishi za TV Klan Kosova.

Njegovo stajalište dijeli i Drizan Shala, koji prihvat izbjeglica vidi kao "dobru stvar u humanitarnom smislu", ali poziva na oprez.

"U dugotrajnom procesu postoji opasnost za Kosovo da će doći do infiltracije talibana u civilno stanovništvo i da će to onda imati posljedice“, rekao je Shala.

I albanski premijer Edi Rama najavio je u nedjelju da će i Albanija prihvatiti izbjeglice iz Afganistana koje poslije povlačenja SAD-a i zapadnih saveznika žele napustiti zemlju u strahu od odmazde talibana.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom