Kultura     | 14.08.2021. 12:23 |

U Sloveniji upaljena vjerojatno najveća ugljenica u svijetu

FENA Agencije

LJUBLJANA, 14. kolovoza (FENA) - Dobivanjem drvenog ugljena karbonizacijom drveta u tzv."ugljenicama" u Sloveniji se još bavi stotinjak obitelji, a u mjestu Dole kod Litije, gdje je to tradicija, u petak su "upalili" ugljenicu za koju drže da je najveća u Europi, a možda i u svijetu.

U njoj je u obliku stožca naslagano 300 kubičnih metara bukovine i grabovine, visoka je 4 metra, ima obujam 42 metra. Računa se da će nakon paljenja i karbonizacije koja traje skoro četiri tjedna dati 30 tona drvenog ugljena.

Ovom se proizvodnjom u Sloveniji, koja je bogata šumama, bavi stotinjak obitelji kao dodatnim izvorom zarade, a proizvedu na godinu oko 500 tona drvenog ugljena koji, osim za roštiljanje, danas ima primjenu i u obogaćivanju poljoprivrednog tla, proizvodnji vodenih filtera i solarnih panela, pa i u medicini.

U Sloveniji ugljenice u kojima se drvo pretvara u drveni ugljen zovu "kopama", a sam proces "kuhanjem" ugljena, a ovu tradiciju sve više uključuju i kao turističku atrakciju.

Udruga slovenskih proizvođača drvenog ugljena od 2018. godine je uključena i u europsku asocijaciju u kojoj surađuju "ugljari" iz devet država, pa je paljenju ugljenice u mjestu Dole nazočio i Karl Josef Tielke, predsjednik europskog udruženja ugljara.

- U Europi su nas vrlo dobro primili, a slovenska udruga ugljara  sada ima već više od stotinu članova- kazao je jedan od slovenskih ugljara Jože Prah.

Uvjeren je da je ugljenica koju su zapalili u petak najveća ikad napravljena u svijetu. Imali su namjeru da za to dobiju i službenu potvrdu upisom u Guinessovu knjigu rekorda, no odustali su jer im nije uspjelo prikupiti 15.000 eura za prijavu rekorda, prenosi Hina.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta