Svijet     | 13.08.2021. 17:56 |

Danska i Norveška zatvaraju ambasade u Afganistanu, evakuiraju osoblje

FENA Internet

COPENHAGEN, 13. augusta (FENA) - Danska i Norveška saopćile su u petak da zatvaraju ambasade u Kabulu za sada zbog pogoršane sigurnosne situacije u Afganistanu, i da evakuiraju njihovo osoblje.

Talibani su pojačali kontrolu nad Afganistanom u petak, zauzimajući drugi i treći grad po veličini dok se zapadne ambasade pripremaju da pošalju vojnike kako bi pomogli u evakuaciji diplomatskog osoblja iz prijestolnice.

- Odlučili smo da privremeno zatvorimo našu ambasadu u Kabulu -  izjavio je danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod novinarima, dodajući da će evakuacija biti blisko koordinirana s Norveškom, s kojom dijeli objekat.

Norveška ministrica vanjskih poslova Ine Soreide kasnije je izjavila da će njena zemlja također zatvoriti svoju ambasadu i evakuirati norveške diplomate, lokalne službenike i njihovu blisku rodbinu.

Porazi vladinih snaga pojačali su brige da bi afganistanska vlada koja uživa američku podršku mogla propasti u roku od nekoliko sedmica dok međunarodne snage dovršavaju svoje povlačenje nakon 20 godina rata, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo