Svijet     | 13.08.2021. 16:32 |

U Japanu najveći dnevni broj novozaraženih koronavirusom od početka pandemije

FENA Internet

TOKIO, 13. augusta (FENA) - U Japanu je u protekla 24 sata potvrđeno više od 20.000 slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći broj u danu od početka pandemije COVID-19.

- Japan se sada nalazi u katastrofalnoj situaciji. Nismo više u fazi u kojoj se smatralo da bolest pogađa samo one koji izlaze vani i noću - rekao je Ozaki Haruo, predsjednik Udruženja medicinara u Tokiju, javlja Anadolija. 

Tokio je prijavio više od 5.700 infekcija, najveći dosad zabilježen broj slučajeva u tom gradu. Raste i broj teško bolesnih pacijenata, što dodatno opterećuje zdravstveni sistem.

Porast broja potvrđenih slučajeva COVID-19 u sjeni je prošlosedmičnog završetka Olimpijskih igara u Tokiju.

Lokalne vlasti u Tokiju pozvale su stanovnike da ne putuju u druge prefekture i da ostanu što je više moguće kod kuće.

- Sada se suočavamo s najvećom krizom od početka pandemije, koja predstavlja katastrofu. Želimo zamoliti sve da djeluju kako bi zaštitili živote - poručila je guvernerka Tokija Koike Yuriko.

Japan je također prijavio prvi slučaj lambda varijante koronavirusa, koji je potvrđen kod 30-godišnje žene koja je bila povezana s Olimpijskim igrama u Tokiju. Ona je putovala u Peru gdje je prvi put otkrivena varijanta koja se smatra zaraznijom i otpornijom na vakcine.

U Japanu je do sada potvrđeno ukupno 1.087.779 slučajeva zaraze koronavirusom, a od posljedica je preminulo 15.358 ljudi.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta