Svijet     | 13.08.2021. 15:51 |

Grčka stavila 'velike požare' pod kontrolu

FENA Internet

ATENA, 13. kolovoza (FENA) - Grčka je danas stavila pod kontrolu velike požare koji su poharali veliki dio zemlje, dok se vatrogasci na drugim mjestima u južnoj Evropi nastavljaju boriti protiv novih požara.

Visoke temperature duž Sredozemlja povećale su rizik od požara koji su već uništili dijelove Italije, Turske, Alžira i Tunisa, a većina španskih i portugalskih regija stavljena je u stanje pripravnosti zbog požara, javlja AFP.

Porast temperatura i povećana suša uzrok su šumskih požara, koji su premašili sva očekivanja za požare, posebno u Evropi i Sjevernoj Americi, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji.

Iako su kiša i pad temperature pomogli vatrogascima u Grčkoj da stave pod kontrolu aktivne požare na otoku Evia i regiji Arcadia koji su spalili više od 100.000 hektara, vjetrovi prognozirani ovog vikenda povećali su vjerovatnost novih požara, kažu vlasti.

Velike multinacionalne snage koje pomažu Grčkoj i dalje će biti u pripravnosti, rekao je glasnogovornik civilne zaštite Spyros Georgian.

- Pomažu u praćenju spaljenih područja u Eviji i Arkadiji, koja su dugačka i po nekoliko kilometara - rekao je Georgian. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!