Svijet     | 13.08.2021. 15:59 |

Šumski požari buknuli istočno od Rima, evakuirano stanovništvo

FENA Internet

RIM, 13. augusta (FENA) – Lokalno stanovništvo evakuirano je iz malih mjesta četrdesetak kilometara istočno od Rima zbog šumskih požara, dok je u italijanskoj prijestolnici zabilježena temperatura od 37 stepeni.

Velike površine južne Italije zahvaćene su požarima u proteklim sedmicama, dok su vatrene stihije pustošile šumsko zemljište u Kalabriji, na peti 'italijanske čizme', i na otocima Siciliji i Sardiniji.

Temperature su u srijedu dostigle skoro 49 stepeni na jugoistoku Sicilije, najviše temperaturne  vrijednosti ikada zabilježene u Evropi.

Toplotni val sada se kreće prema sjeveru. Tokom noći je 25 porodica evakuirano iz domova dok se vatra širila kroz prirodni rezervat Monte Catillo, u blizini rimskog predgrađa Tivolija, objavili su vatrogasci na Twetteru.

Tridesetak štićenika doma za siročad i djecu bez roditeljskog staranja također su evakuirana.

Požari su izbili tokom noći u gradu Otrantu, na jugu Italije, saopćili su vatrogasci.

Obližnje turističko mjesto je evakuirano zbog gustog dima, a priobalna cesta koja ide južnije od Otranta zatvorena je za saobraćaj.

Premijer Mario Draghi u četvrtak je obećao finansijsku pomoć za lokalne zajednice zahvaćene požarima i objavio je akcioni plan pošumljavanja izgorjelih površina i veću spremnost italijanskih regija prema prirodnim katastrofama, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta