Svijet     | 13.08.2021. 14:29 |

UN - Alarmantna situacija na jugu Sirije

FENA Internet

ŽENEVA, 13. augusta (FENA) - Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Geir Pedersen ocijenio je da je situacija na jugu te zemlje alarmantna zbog sve većih nestašica i sukoba i zatražio da se smjesta prekine nasilje.

Tokom online sastanka UN-ove humanitarne radne grupe za Siriju iz Ženeve, specijalni izaslanik iskazao je svoju rastuću zabrinutost zbog razvoja situacije na jugu zemlje, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AFP.

- Zbog jačanja neprijateljstava, posebno upotrebe teške artiljerije i zaoštravanja kopnenih sukoba, ima žrtava među civilima i oštećena je civilna infrastruktura - naveo je Pedersen u saopćenju.

Vladine snage pokušale su krajem jula napredovati na zemlji da bi izvršile napad na Daraa Al-Balad i veliki kvart u južnom dijelu grada koji je pod kontrolom bivših pobunjenika, prenosi Al Jazzera.

- Hiljade civila primorano je da bježi iz Daraa Al-Balada. Civili su suočeni sa teškim nestašicama goriva, gasa za kuhanje, vode i hljeba. Nema dovoljno ljekarske pomoći za zbrinjavanje ranjenih. Situacija je alarmantna - rekao je izaslanik UN-a.

U južnoj provinciji Daraa, kolijevci pobune protiv režima Bashara al-Assada 2011. godine, krajem jula bili su najteži sukobi od kada su je ponovo osvojile vladine snage.

One su ponovo osvojile Daraau u ljeto 2018. godine. Međutim, prema sporazumu koji je dogovoren preko Moskve, pobunjenicima je dozvoljeno da ostanu, neki su se ponovo pridružili vojsci, a neki zadržali kontrolu nad određenim dijelovima provincije.

Pedersen je ponovio poziv da se smjesta prekine nasilje.

Ponovio je svim stranama poziv da poštuju princip zaštite civila i njihove imovine.

Rekao je da treba da se osigura hitan humanitarni pristup, siguran i bez prepreka, za sve pogođene zone i zajednice, uključujući Daraa Al-Balad i zatražio da se prekine opsada tog dijela.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta