Svijet     | 13.08.2021. 13:45 |

Šojgu pohvalio zajedničke vojne vježbe Rusije i Kine

FENA Internet

MOSKVA, 13. augusta (FENA) - Ruski ministar  Sergej Šojgu pohvalio je u petak vojnu saradnju između Moskve i Pekinga i sugerirao je da bi se ona mogla dodatno razviti, nakon što je otputovao avionom na zajedničke manevre u kojima je učestvovalo više od 10.000 vojnika.

Vojne vježbe Sibu/Saradnja-2021 koje su zaključene u kineskoj regiji Ningxia u petak posmatrali su predstavnici drugih zemalja kako bi uočili znake proširene vojne saradnje Kine i Rusije dok se spore sa Zapadom.

-  Postigli smo visok nivo saradnje između naših oružanih snaga na kopnu, u zraku i na moru. To širenje je bitan trend za naše nove aktivnosti  - navodi rusko ministarstvo odbrane Šojguovu izjavu.

Rusija i Kina izvodili su zajedničke vojne vježbe od 2005., ali je Šojgu – bliski saveznik predsjednika Vladimira Putina – naglasio da je to prvi put da je ruska vojska učestvovala u dešavanjima takve vrste u Kini.

Ruske novine Kommersant javile su u ovoj sedmici da vojne vježbe također predstavljaju prvi put da su ruski vojnici koristili kinesko oružje, prenosi Reuters

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana