Svijet     | 13.08.2021. 12:45 |

Jake kiše i poplave u Japanu, jedna osoba poginula, milioni ljudi evakuisani

FENA Internet

TOKIO, 13. augusta  (FENA)  - Najmanje jedan smrtni slučaj prijavljen je u Japanu dok je obilna kiša nastavila da pada u najvećem japanskom otoku Kyushu u petak.

Žrtva je poginula pod klizištem u gradu Unzen u prefekturi Nagasaki, saopćili su lokalni mediji.  Još dvije osobe se vode kao nestale.

Japanska meteorološka agencija upozorila je na opasnost od  klizišta u jeku rekordnih kišnih padavina.

Od stanovnika oko 1,5 miliona domaćinstava u prefekturi zatraženo je da se evakuišu na sigurno, javio je nacionalni emiter programa NHK. Televizijski snimci prikazuju poplavljene ulice i nabujale rijeke.

Vlasti su danas također povisile nivo upozorenja u teško pogođenom gradu Hiroshimi i okolnoj regiji. Rijeke su primile goleme količine vode i zaprijetile su izlijevanjem iz svojih korita.

Meteorološka agencija javila je kako se očekuje da će se kiše nastaviti na sjeveroistoku zemlje i narednih nekoliko dana i upozorila je na opasnost od klizišta i poplava, prenosi dpa.

U proteklih deset godina, sudeći po zvaničnim podacima, prosječno se pokrene  skoro 1.500 klizišta godišnje u planinskoj otočnoj zemlji - skoro dvostruko više nego u prethodnoj deceniji.

Eksperti to pripisuju povećanim kišnim padavinama kao posljedici klimatskih promjena.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'