Bosna i Hercegovina     | 13.08.2021. 10:18 |

Održana pokazna vježba spasavanja povrijeđenih u požaru na Bjelašnici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. augusta (FENA) - Volonteri Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine, podijeljeni u timove Službe zaštite i spašavanja, u pokaznoj vježbi sinoć su zbrinuli 17 povrijeđenih osoba u požaru na Bjelašnici kod Sarajeva, saopćeno je iz Crvenog križa FBiH.

Bio je to dio scenarija vježbe održane na Igmanu povodom Međunarodnog dana mladih. Pokazano je zbrinjavanje osoba s opekotinama prvog i drugog stepena, razderotinama, respiratornim problemima uzrokovanim dimom i drugim stanjima mještana i planinara evakuisanih iz okolnih mjesta.  

Crveni križ Federacije BiH organizirao je tradicionalni kamp mladih „Čuvari Humanosti“, jednu od aktivnosti povodom Svjetskog dana mladih o temi „Smanjenje rizika od prirodnih katastrofa i klimatskih promjena“ .

- Svjesni koliko su klimatske promjene postale naša svakodnevica, a koliko svako od nas lično može uticati na smanjenje zagađenja i globalnog zagrijavanja, cilj kampa je osvijestiti mlade da se odgovorno ponašaju prema okolišu i stečeno znanje prenose vršnjacima i ljudima iz svog okruženja - nevedeno je u saopćenju. 

Tokom kampa, učesnici imaju edukacije o prirodnim katastrofama, s posebnim osvrtom na poplave, zemljotrese, klizišta i sl. Edukuju se i o ulozi Crvenog križa u fazama pripreme, odgovora i oporavka od prirodne i druge nesreće. Edukacija se najviše odnosi na prvu pomoć, psihosocijalnu podršku, službu traženja te prihvat i zbrinjavanje stanovništva.

Kamp mladih „Čuvari humanosti“ ove godine traje od 11. do 15. augusta.

Osim volontera Crvenog križa Federacije BiH učestvuju i mladi iz Crvenog krsta Vojvodine, a timu predavača pridružila se i stručna saradnica iz Crvenog krsta Vojvodine.                                                                    

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'