Svijet     | 12.08.2021. 15:17 |

Afganistanska vlada nudi talibanima podjelu vlasti u zamjenu za primirje

FENA Internet

KABUL, 12. augusta (FENA) - Afganistanska vlada ponudila je talibanima prijedlog podjele vlasti u zamjenu za zaustavljanje nasilja u zemlji, rekao je Al Jazeeri visokopozicionirani izvor iz vlade.

Taj prijedlog, o kojem su izvijestili i afganistanski mediji, iznijet je nakon što su talibani preuzeli i Ghazni, deseti provincijski glavni grad koji su osvojili u jednoj sedmici.

Izvor je rekao Al Jazeeri da je prijedlog podnesen talibanima indirektno, preko Katara, koji je domaćin dugotrajnim pregovorima dvije strane.

Talibani su danas preuzeli kontrolu nad gradom Ghazni, prijestolnicom istoimene provincije 150 kilometara od Kabula, izjavili su zvaničnici, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

- Mogu potvrditi da je Ghazni jutros pao u ruke talibana. Oni su preuzeli kontrolu nad ključnim oblastima grada: kancelarijom guvernera, sjedištem policije i zatvorom - rekao je Nasir Ahmad Fakiri koji je na čelu vijeća provincije.

Talibani su potvrdili da su preuzeli kontrolu nad ovom gradom.

Tu vijest prenijela je i agencija AP koja se poziva na afganistanske zvaničnike i na talibane, te dodaje kako se ovo desilo nakon povlačenja američke vojske.

Novinar Al Jazeere Rob McBride, koji se javio iz Kabula, kazao je kako je Ghazni pao u ruke talibana, te kako se još vode borbe oko sjedišta obavještajne službe.

- Guverner Ghaznija je napustio grad. Ovo je značajan dobitak za talibane. Danima su se vodile žestoke borbe oko grada Ghazni - kaže on.

U rukama talibana je 10 od ukupno 34 provincijskih glavnih gradova. Ghazni je najbliži Kabulu, glavnom gradu Afganistana.

Pad tih gradova obilježio je najnovije napredovanje u višesedmičnoj talibanskoj ofanzivi u vrijeme kada američke i NATO snage završavaju povlačenje iz te ratom razorene zemlje.

Talibani provode akcije uprkos osudama međunarodne zajednice i upozorenjima UN-a da nasilno preuzimanje kontrole nad dijelovima teritorije neće biti priznato.

Zvaničnici navode kako su talibanske snage zauzele i policijsko sjedište u Lashkar Gahu, prijestolnici provincije Helmand na jugu Afganistana koja bi mogla naredna pasti u ruke oružane grupe.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta