Stranačke aktivnosti     | 12.08.2021. 12:27 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Amir Purić: Opoziv načelnika je prilika da Velika Kladuša glasno kaže da ovako više ne ide

Dvanaest vijećnika opozicije u velikokladuškom Općinskom vijeću potpisalo je inicijativu za pokretanje postupka opoziva načelnika Fikreta Abdića koja je jučer službeno podnijeta predsjedavajućem Vijeća.

Među potpisnicima su i dvojica vijećnika Naše stranke, Amir Purić i Zlatko Pajazetović, koji su do sada više puta isticali kako je opoziv načelnika jedini način da ova općina profunkcioniše. Načelnik Velike Kladuše već odavno nema podršku neophodne većine u Vijeću, a pored toga svoju dužnost ne vrši u skladu sa važećim zakonskim propisima i Statutom Općine, navodi Amir Purić, šef Kluba vijećnika Naše stranke.

„Većina koja je u Vijeću formirana krajem januara ove godine praktično je prestala da funkcioniše već krajem marta kada načelnikov prijedlog budžeta nije usvojen. Od tada je donošenje bitnih odluka u Vijeću praktično blokirano, a saradnja između Vijeća i načelnika ne postoji. Načelnik ne prisustvuje sjednicama Vijeća, ne odgovara na pitanja i inicijative vijećnika, a nije ni predstavio osnove svog rada i programa, što je po Statutu bio dužan uraditi u prva tri mjeseca mandata. Na to sve, od kraja marta uopće ne dolazi na posao.

Zato je jedini način da zaštitimo dignitet Vijeća i vijećnika taj da opozovemo načelnika. Mislim da je on prevario i svoje glasače, jer su oni izglasali da načelnik bude Fikret Abdić, a potpuno druge osobe sada vode Općinu. Takav način rada možda podržava 12 vijećnika njegove stranke, ali je s druge strane 16 onih koji ne podržavaju.

Iskreno se nadam da će se u Vijeću naći najmanje 15 odgovornih vijećnika koji će omogućiti Kladuši da prodiše. Ovo će biti jedan dug proces u kojem je jako puno koraka. Ali, prvi od njih je izglasavanje opoziva za šta je dovoljna prosta većina. Ako se to desi, slijedi referendum, pa vanredni izbori za novog načelnika.

Smatram da je bitno da se u taj proces uključe građani, intelektualci, civilni sektor, privrednici i svi drugi, te da zajedno pronađemo izlaz iz jednog tunela u kojem se već 10 godina nalazimo. Nema prostora za inat, vrijeđanje, mržnju, osvetoljubivost. Dovoljne su nam činjenice i politika otvorene ruke. Jednostavno je došao čas da se situacija objektivno sagleda i glasno kaže da ovako više ne ide“, ističe Purić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

+387 33 408 884

https://www.facebook.com/nasastranka.ba/

www.nasastranka.ba

 

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana