Bosna i Hercegovina     | 12.08.2021. 12:15 |

Počeo Prvi ciklus 'Ljetne škole BH diplomatije'

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 12. augusta (FENA) - Prvi ciklus “Ljetne škole BH diplomatije”, koji organizira JU Muzej “Alija Izetbegović”, počeo je danas u Sarajevu, a cilj projekta je upoznavanje i edukacija polaznika o diplomatskim vještinama i procesima.

Predavači u okviru projekta Ljetne škole su eminentni univerzitetski profesori i diplomatsko osoblje, koji će podijeliti svoje iskustvo o tehnikama i metodama u pregovorima, komunikaciji i razvijanju kritičkog mišljenja.

Direktorica Muzeja „Alija Izetbegović“ Nađa Berberović-Dizdarević je prije početka Ljetne škole BH diplomatije izjavila novinarima da je ovo prvi ciklus, izrazivši nadu da će ona postati tradicija.

Prvi ciklus će pohađati 15 polaznika, a ovaj broj je ograničen zbog epidemioloških mjera.

- Radi se o mladim ljudima koji su studenti društvenih nauka, međunarodnih odnosa i diplomatije, prvi, drugi i treći ciklus. Oni će imati priliku da besplatno pohađaju predvanja u Ljetnoj školi diplomatije, da slušaju predavanja naših eminentnih univerzitetskih profesora iz svih oblasti diplomatije. Pored toga će imati priliku da razgovaraju sa gostujućim diplomatama, ambasadorima u BiH iz raznih zemalja, kao i sa bh. diplomatama - navela je Berberović-Dizdarević.

Pored toga, planirana su i tri dana koja su rezervirana za studijske posjete, putovanja po BiH, posjete muzejima, galerijama itd.

Direktor i suosnivač Homework HUB-a, prvog univerzitetskog HUB-a u BiH, Mirza Rastoder kazao je kako je Ljetna škola BH diplomatije jako bitna za mlade ljude kojima, prije svega, treba prenositi znanja i iskustva.

Po njegovim riječima, za ljetnu školu se prijavilo više od 120 mladih, a pohađat će je 15 učesnika iz različitih krajeva BiH, sa različitih fakulteta. Napomenuo je da će predavanja držati iskusni predavači, eminentni ambasadori, trenutni i bivši, a predviđene su i studijske posjete eminentnim institucijama koje su vezi sa diplomatijom.

Tokom ljetne škole, polaznici će, između ostalog, obraditi teme: pojam diplomatije, diplomatija BiH za vrijeme rata, poslije rata i diplomatija BiH u 21 stoljeću...

- Fokus će biti i na ekonomskoj diplomatiji, koja je kod nas nekako najvažinija, potom značaj bh. dijaspore i sve ono što veže BiH za ostatak svijeta - najavio je Rastoder.       

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom