Svijet     | 12.08.2021. 08:17 |

Kina inovira zakone o nacionalnoj sigurnosti i internetskim finansijama

FENA Internet

PEKING, 12.augusta (FENA) - Kina će izraditi nove zakone o nacionalnoj sigurnosti, tehnološkim inovacijama, monopolima i obrazovanju, kao i u područjima koja uključuju strance, saopćilo je nacionalno vodstvo u dokumentu objavljenom kasno u srijedu.

Kineska komunistička partija i vlada rekli su u nacrtu plana razvoja do 2025., koji je objavila državna novinska agencija Xinhua, da će također poboljšati zakonodavstvo o javnom zdravlju izmjenama zakona o zaraznim bolestima i karantinu.

Kina radi na povratku u normalno stanje nakon pandemije koronavirusa, koja se pojavila u Wuhanu krajem 2019.

Rekli su da će se također strogo provoditi propisi koji se odnose na hranu i lijekove, prirodne resurse, industrijsku sigurnost proizvodnje, urbano upravljanje, promet, prenosi Reuters.

Vlasti će nastojati razviti zakone u skladu s novim sektorima poput digitalne ekonomije, internetskih finansija, umjetne inteligencije, dodajući da će također poboljšati odgovor na hitne slučajeve.

Dodatno su postavili direktive za sprječavanje i rješavanje društvenih sukoba i ponovili nalog dužnosnicima da "prekinu sukobe u korijenu".

Bolje zakonodavstvo planira se za obrazovanje, rasu i religiju te biološku sigurnost.

Vlada je posljednjih mjeseci obuzdala tehnološke divove s antimonopolskim pravilima ili pravilima o sigurnosti podataka.

 

Državni mediji Securities Times izvijestili su u četvrtak da će bankarski regulatori pojačati nadzor internetskih osiguravajućih društava u nastojanju da "očiste tržišno okruženje" i "zaštite pravne interese potrošača".

 

Vlasti su upotrijebile zakon čiji je cilj prvi put reagirati na inozemne sankcije prošlog mjeseca kako bi sankcionirao bivšeg američkog ministra trgovine Wilbura Rossa i prošle su godine nametnule zakon o nacionalnoj sigurnosti u regiji Hong Kong, upotrijebivši pravna sredstva za zaštitu interesa izvan kopnene granice .

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana