Svijet     | 12.08.2021. 07:50 |

Novi Zeland početkom naredne godine otvara granice za vakcinisane putnike

FENA Internet

WELLINGTON, 12. augusta  (FENA) - Novi Zeland planira dopustiti ulazak bez karantina  vakcinisanim putnicima iz niskorizičnih zemalja od početka 2022. godine i tako ponovno otvoriti svoje granice nakon gotovo 18 mjeseci izolacije izazvane pandemijom.

Stroga granična kontrola i geografska prednost pomogli su Novom Zelandu u suzbijanju COVID-19 mnogo brže nego u gotovo svim drugim zemljama, no to je ostavilo pacifičku otočnu državu sa  gotovo pet miliona stanovnika potpuno odsječenu od ostatka svijeta.

Premijerka Jacinda Ardern izjavila je u četvrtak kako zemlja još nije spremna za potpuno otvaranje, ali će se otvarati postupno od početka sljedeće godine.

"Jednostavno još nismo u mogućnosti ponovno otvoriti granice", rekla je Ardern u govoru u kojem je iznijela planove za ponovno povezivanje Novog Zelanda sa svijetom, prenosi Reuters.

 Vlada će, rekla je premijerka, razmotriti otvaranje putovanja bez karantina za vakcinisane putnike iz zemalja s niskim rizikom od prvog tromjesečja sljedeće godine.

 Oni koji putuju iz zemalja sa srednjim rizikom bit će podvrgnuti samoizolaciji ili kraćem boravku u hotelu u karantinu. Oni koji dolaze iz visokorizičnih zemalja ili nisu vakcinisani će morati provesti 14 dana u karantinu.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu