Bosna i Hercegovina     | 11.08.2021. 15:38 |

Begić: Ulažemo puno truda da Posušje bude mjesto ugodnijeg življenja

FENA Saopćenje

POSUŠJE, 11. kolovoza (FENA) - Svečana sjednica Općinskog vijeća (OV) Posušje u povodu Dana općine koji se slavi 15. kolovoza, održana je u srijedu Posušju.

Program je počeo odavanjem počasti poginulim i preminulim braniteljima pred spomen obilježjem na Trgu Hrvatskih branitelja, a zajednički vijenac položili su i svijeće upalili predsjednik OV-a Ivan Lončar, načelnik Općine Ante Begić, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i HDZ-a BiH Dragan Čović i predstavnici političkih stranaka okupljenih u HNS-u te predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz domovinskog rata HVO HB Posušje, priopćeno je iz Općine Posušje.

Nakon toga predsjednik Vijeća Ivan Lončar otvorio je svečanu sjednicu, te izložio rad OV-a Posušje u proteklih 365 dana.

Kako je naveo, održano je osam sjednica i obrađeno 178 predmeta, a pored usvajanja Proračuna za 2021. godinu, od važnijih odluka istaknuo je usvajanje Strategije razvoja općine za razdoblje 2021.-2027. godine, te je izrazio zadovoljstvo funkcioniranjem Općinskog vijeća i pohvalio rad javne uprave, javnih poduzeća i ustanova koje su u nadležnosti Općine.

U nastavku se obratio se i načelnik Ante Begić koji je govorio o najbitnijim realiziranim projektima u protekloj godini, među kojima je izgradnja vodovodne mreže koja se uz zapadne dijelove općine intenzivno gradila i na sjevernom dijelu na području Rakitna gdje je puštena u rad vodosprema, čime žitelji ovog kraja konačno dobivaju vodu iz javne vodovodne mreže.

Uz partnerstvo s Hrvatskim vodama, kako je naveo, osigurana su sredstva i za izradu glavnog projekta pročistača u sklopu vodovodne mreže čime se kreće u osiguranje vode za piće stanovništvu Posušja i dijela Imotske krajine.

Govoreći o školstvu, najavio je otvaranje vrtića u Rakitnu, a da je onaj u Posušju u fazi temeljite obnove. Nadalje, na novoj osnovnoj školi u tijeku su radovi na okolišu, izgradnji igrališta, dok su unutar objekta u završnoj fazi. Od jeseni osnovci u Područnoj školi Čitluk boravit će u potpuno novim učionicama dograđenog dijela škole.

Na polju cestovne infrastrukture uređena su dva velika kružna toka, rekonstrukcija je potpuno promijenila izgled ulice hercega Stjepana Kosače, čiji će preostali radovi započeti nakon blagdana Velike Gospe.

Načelnik je spomenuo i konkretne aktivnosti Općine u svrhu osnaživanja gospodarstva. Riječ je o poticajima obrtnicima i poljodjelcima, stipendiranju deficitarnih zanimanja, osiguranja pripravničkog staža za visokoobrazovane osobe iz kategorije deficitarnih zanimanja kao i edukacije za konkurentna zanimanja.

Izrazio je zadovoljstvo popunjenošću kapaciteta poslovne zone Osrdak te je najavio proširenje kapaciteta Logističkog centra u kojem, među ostalim, posluju startup tvrtke koje potiče Općina Posušje.

Kada je riječ o sportu, ovu godinu je ocijenio iznimno uspješnom te je čestitao svim sportskim kolektivima na uspješnom radu.

Načelnik Begić se osvrnuo i na bogat program Posuškog lita koji je prepoznat i kod publike iz cijele regije. Zahvalio se svima koji sudjeluju u njegovom kreiranju i realiziranju, posebno entuzijastima i volonterima koji nesebično ulažu sebe u ovu kulturno-sportsku priču.

"Pred nama su i novi zadaci, novi izazovi koje ćemo savladati samo ako nastavimo djelovati svi zajedno za bolje sutra svih nas. Ono što je sigurno je to kako ćemo raditi u interesu svih žitelja općine Posušje. Vjerujem i priželjkujem nastavak kvalitetne suradnje s našim gospodarstvenicima, školama čiji smo osnivači, našim udrugama, sportskim kolektivima, župama, mjesnim zajednicama, našim poduzećima, službama i ustanovama, institucijama koje su na području naše općine, političkim strankama, pojedincima, kao i svima onima koji sebe vežu za ovaj kraj, a imaju cilj raditi na skrbi i dobrobiti svih žitelja Posušja u svakom smislu. Puno truda i energije ulažemo da bi naše Posušje bilo mjesto ugodnijeg življenja i puno ćemo još uložiti u to da sutra budemo bolji nego što smo danas", kazao je Begić.

Ispred načenika i gradonačelnika iz BiH obratio se gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić. Kao primjer dobrog timskog rada naveo je HŠK Posušje i njegove uspjehe te povukao paralelu riječima da iste osobe vode ovaj klub, uspješno vode i općinu i županiju.

Dao je ocjenu kako općina Posušje ima razvijeno gospodarstvo i infrastrukturu te je istaknuo pozitivni prirodni priraštaj koji Posušju jamči svjetlu budućnost. Također je uputio riječi potpore načelniku Begiću u njegovom daljnjem djelovanju.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović kazao je kako razvoj ove općine može svima biti motiv.

"Kad se pokušavamo baviti demografskom strategijom, osmišljavamo je, tražimo nekakva rješenja, a nitko nije dokučio kako to napisati da bude učinkovito, treba doći u Posušje pa izučiti ovo pitanje i na tome graditi i demografsku, pa i puno drugih strategija. Pratiti razvoj općine Posušje, a i dobar dio sredina Hercegovine, uistinu može nam biti dobar motiv kako bi se mi svi skupa trebali organizirati i usmjeriti svoje djelovanje. S te strane od srca podržavam sve ovo što ste iznijeli, što je bio plan rada u proteklom vremenu, i ono što smo prepoznali zajedno u proteklih nekoliko susreta da bi trebali naredne godine završiti", kazao je Čović.

U završnom dijelu ove svečanosti uručena su i javna priznanja zaslužnim građanima. Zlatne plakete "Grb općine Posušje" dodijeljene su Anti Pavkoviću-Šišoviću i Josipu-Zvonimiru Kukiću, dok su Zahvalnice općine Posušje dodijeljene Milanu Budimiru i Anti Budimiru.

Svečanost su glazbeno uveličale pobjednice ovogodišnje ženske večeri Festivala klapske pisme, članice Klape Zvizdan i učenica II. razreda srednje glazbene škole u Posušju Karla Begić, a program je vodila Silvija Karamatić, stoji u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana