Svijet     | 10.08.2021. 15:50 |

Sirijski predsjednik imenovao novu vladu

FENA Internet

DAMASK, 10. augusta (FENA) - Sirijski predsjednik Bashar Assad imenovao je novu vladu u utorak, ostavljajući većinu ključnih portfelja nepromijenjenim u ratom razorenoj zemlji, javili su državni mediji.

Imenovanje je uslijedilo skoro tri mjeseca nakon Assadovog reizbora na novi sedmogodišnji mandat.

Zapad i sirijska opozicija nazvali su te izbore nelegitimnim i namještenim.

Sudeći po vijesti državne novinske agencije SANA, nova imenovanja uključuju ministre informiranja, unutrašnje trgovine i zaštite potrošača. Ministri odbrane, unutrašnjih i vanjskih poslova ostali su nepromijenjeni, dok su aktuelni ministri zadržali svoje pozicije.

Nova vlada preuzima dužnost dok se Sirija bori s teškom ekonomskom krizom, pogoršanim previranjima u susjednom Libanu. Više od 80 posto Sirijaca sada živi ispod linije siromaštva. Vlada sa 29 ministara, u kojoj su i tri žene, šesta je koja je formirana od izbijanja rata u Siriji 2011. godine. 

Borbe, u kojima je ubijeno pola miliona ljudi, popustile su trenutno, ostavljajući Assadovim snagama kontrolu nad velikim dijelovima Sirije, uglavnom zahvaljujući njegovim najvećim saveznicima Rusiji i Iranu.

Početkom mjeseca, Assad je ponovo imenovao premijera Husseina Arnousa na tu poziciju.

Sirijski predsjednički izbori produžili su Assadovo dvodecenijsko čelništvo nad zemljom. On je položio zakletvu u julu, podsjeća AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'