Kultura     | 10.08.2021. 12:46 |

Uoči SFF-a otvoreno Ljetno kino Stari Grad prekoputa Vijećnice (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 10. augusta (FENA) - Općina Stari Grad Sarajevo i Direkcija Sarajevo Film Festivala (SFF) ozvaničili su realizaciju zajedničkog projekta "Ljetno kino Stari Grad" u okviru predstojećeg ovogodišnjeg izdanja SFF-a.

Kino kapaciteta 250 mjesta je postavljeno na otvorenom prostoru, na atraktivnoj lokaciji višenamjenskog trga prekoputa Vijećnice i prva je zvanična festivalska lokacija u toj općini. Na velikom platnu, posjetioci će već u petak moći pogledati film bosanskohercegovačkog oskarovca Danisa Tanovića "Deset u pola".

Ugovor o realizaciji ovog projekta danas su na pres-konferenciji održanoj na ovoj lokaciji potpisali načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

Purivatra je to ocijenio novim poglavljem u višegodišnjoj suradnji ove općine i Sarajevo Film Festivala.

Festival je već 25 godina 'stanovnik' Starog Grada, najljepše općine u Kantonu Sarajevo, po Purivatrinim navodima, s kojom prestižni festival surađuje i od ranije.

Ekipa SFF-a je sretna, kazao je dalje direktor, što Festival dobija najzanimljiviju lokaciju koja će biti najviše promovirana.

I na tom prostoru će biti predstavljani gosti Festivala, u novom ambijentu, a Purivatra je siguran da će brojni posjetioci, Sarajlije i turisti, doći da vide "najljepši prizor, s divnom pozadinom", impresivni ekran i krajolik Starog Grada iza.

Načelnik Hadžibajrić navodi da je Općina ove godine izdvojila 25.000 KM za podršku SFF-u te on podsjeća da je ideja o ljetnom kinu nastala mnogo prije realizacije.

Višenamjenski trg otvoren je prošle godine, podsjeća Hadžibajrić, ove godine ozvaničeno je i njegovo korišćenje za potrebe Sarajevo Film Festivala, a u narednom periodu će Općina nastojati da se na tom mjestu realiziraju i projekcije izvan SFF-a.

Cilj Starog Grada je da trg postane najprepoznatljivije mjesto dešavanja u Sarajevu, kazao je načelnik.

Na pres-konferenciji je rečeno da je projekat Ljetnog kina realiziran najviše zahvaljujući Hadžibajrićevom ustrajavanju na toj ideji i pored brojnih prepreka.

Učesnici pres-konferencije pozvali su građane, turiste i druge posjetioce Sarajeva da dođu i uživaju u projekcijama Sarajevo Film Festivala koji će biti održan od 13. do 20. augusta.

Pogledajte https://fena.ba/video/6309

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1OduRnrqBu1zMFcEKKRPqwQYz_NvOcTjo?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo