Svijet     | 10.08.2021. 11:54 |

Bangladeš započeo vakcinaciju Rohinja u izbjegličkom logoru

FENA Internet

DHAKA, 10. augusta (FENA) - Bangladeš je započeo vakcinaciju Rohinja muslimanima u najvećem svjetskom izbjegličkom naselju, u jeku naglog rasta brojna zaraženih u zemlji, saopćili su zvaničnici.

Humanitarni radnici dugo vremena upozoravaju na humanitarnu katastrofu ukoliko izbije epidemija u izbjegličkom logoru u Cox’s Bazaru, pograničnoj oblasti u kome živi viši od milion Rohinja koji su pobjegli pred brutalnom vojnom akcijom u susjednom Mijanmaru i tu su pronašli utočište.

Oko 48.000 Rohinja, u dobi od 55 godina i starijih, bit će imunizirano između utorka i četvrtka uz pomoć agencija UN-a, saopćio je Mahbubur Rahman, vodeći zdravstveni zvaničnik u oblasti Cox’s Bazar.

- Ovo je tek početak. Sve odrasle Rohinje bit će vakcinisane u fazama - izjavio je Reutersu putem telefona  Rahman  iz jednog od centara za vakcinaciju u izbjegličkom logoru.

U logoru je zabilježen rast broja zaraženih, dok je oko 20.000 zaraženih i 200 preminulih registrovano među izbjeglicama od izbijanja pandemije u prošloj godini.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo