Bosna i Hercegovina     | 09.08.2021. 15:12 |

Goražde: Blagoslovljeni temelji Crkve blaženih Drinskih mučenica

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 9. augusta (FENA) - Na dan kada župa u Goraždu slavi svog zaštitnika, svetog Dominika, blagoslovljeni su temelji Crkve blaženih Drinskih mučenica, čija je izgradnja počela polovinom prošlog mjeseca.

Svečanu misu u kapeli Sv. Dominik predvodio je nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić, a uz molitvu na mjestu stradanja Drinskih mučenica, Vukšić je sa temelja crkve uputio važne poruke.

"Trebamo svi naučiti da je jedino gradnja u ljudskim životima, ako je na riječi božijoj, na zakonima božijim garant sreće na ovoj zemlji i garant buduće sreće na nebesima. Jedna poruka je da nikada više pod zagovorom Drinskih mučenica i po blagoslovu dragoga Boga se ne dogodi da ikome igdje i ikad  bude nasilno oduzet život koji je najveći dar božiji kojeg se može uopće imati na ovoj zemlji. Neka po zagovoru istih Drinskih mučenica cijeli svijet i mi danas ovdje nauče poštivati dostojanstvo i čast žene jer Drinske mučenice i jesu kršćanske mučenice zato što su branile svoju čast, čast žene i svoj zavjet dat dragom Bogu", kazao  je Vukšić.

Čitanju povelje koja je ugrađena u temelje crkve, prisustvovali su gradski i vjerski zvaničnici iz Goražda. Između ostalih vjernike katoličke vjere dočekali su i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, imam Dženan ef. Imamović, protojerej Mihajlo Andrić te gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Pripremne radove za gradnju  Crkve blaženh Drinskih mučenica u junu obavili su pripadnici Oružanih snaga BiH, a radovi na izgradnji objekta povjereni su  goraždanskoj firmi “Markan”.

Planirano je da crkva bude ukrovljena s izgrađenim zvonikom do 15. decembra ove godine, odnosno do  blagdana Drinskih mučenica. Osigurana su sredstva za prvu fazu radova, a za potpun završetak projekta nedostaje još oko pola miliona konvertibilnih maraka. U goraždanskoj župi nadaju da će se sredstva prikupiti postepeno, uz razumijevanje svih koji žele podržati gradnju crkve koja je počela u godini kada se obilježava 80 godina od tragičnog stradanja Drinskih mučenica te 10 godina nakon njihove beatifikacije.

Kompleks budućeg svetišta, osim same crkve, uključuje muzej, spomen-sobu, prostrani trg i svratište, koji će biti izgrađeni u blizini postojeće zgrade kantonalnih institucija i stotinjak metara od mjesta stradanja Drinskih mučenica.

Sestre Berchmana Leidenix iz Austrije, Jula Ivanišević iz Hrvatske, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskoga porijekla Marija Bernadeta Banja, obavljale su svoje dužnosti u samostanu Marijin dom na Palama.

Pet redovnica je oteto u decembru 1941. kada su u samostan upali četnici. Samostan su zapalili, a pet časnih sestara zarobili i poveli ih pješice prema Goraždu po velikoj hladnoći. Najstarija, 76-godišnja sestra Berchmana nije fizički mogla izdržati put pa su je četnici ubili, dok su ostale četiri sestre zatvorili u kasarnu u Goraždu. Nakon što su vojnici provalili u njihovu sobu s namjerom da ih siluju one su skočile s prozora. Njihova tijela potom su bačena u rijeku Drinu. Spomen-obilježje Drinskim mučenicama, koje je Vatikan službeno proglasio blaženima, otvoreno je dan nakon njihove beatifikacije u sarajevskoj Zetri, 24. septembra 2011. godine. Od tada, mjesto njihovog stradanja u gradu na Drini pohode na stotine vjernika iz cijelog svijeta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta