Svijet     | 09.08.2021. 14:58 |

Talibani zauzeli šesti provincijski glavni grad

FENA Internet

KABUL, 9. augusta (FENA) - Talibani su zauzeli šestu provinciju u Afganistanu u posljednja četiri dana.

Glasnogovornik grupe danas je poslao poruke medijima tvrdeći da je zauzet Aibak, glavni grad sjeverne pokrajine Samangan.

Zamjenik guvernera pokrajine Samangan potvrdio je preuzimanje AFP-u.

Talibani “imaju potpunu kontrolu”, rekao je, nedugo nakon što je glasnogovornik talibana na Twitteru napisao da su sve “vladine i policijske instalacije u Aibaku očišćene”.

Samangan je peta sjeverna provincija koja je pala talibanima u manje od sedmicu dana, a ukupno šesta, prenosi Al Jazzera.

Talibani su danas ranije preuzeli kontrolu nad još jednim gradom u afganistanskoj provinciji Sar-e-Pul, rekao je zvaničnik, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Talibanski borci napreduju u sukobima u posljednjih nekoliko sedmica, uprkos osudama međunarodne zajednice i upozorenjima UN-a da nasilno preuzimanje kontrole nad dijelovima teritorije neće biti priznato.

Oni nisu poslušali ni apele da se vrate mirovnim pregovorima s afganistanskom Vladom. Nakon što su osvojili velike dijelove države, sada preuzimaju veće regionalne centre i gradove.

Prema navodima člana Vijeća sjeverne afganistanske provincije Sar-e-Pul, talibani su zauzeli glavni grad pokrajine nakon više od sedmicu dana otpora snaga sigurnosti. Vladine snage su se potpuno povukle iz pokrajine, rekao je on.

Osim Sar-e-Pula, pod kontrolom talibana su Zaranj (glavni grad provincije Nimruz), Sheberghan u provinciji Jauzjan, Taloquan u provinciji Takhar, a bore se za potpunu kontrolu nad Kunduzom gdje su u nedjelju zauzeli glavnu policijsku stanicu u gradu i zatvor kao i kancelariju guvernera provincije.

Talibani su napade i ofanzivu intenzivirali nakon povlačenja američke vojske iz Afganistana, a Vlada uzvraća bombardiranjem. Zbog toga raste zabrinutost da će broj civilnih žrtava naglo porasti, dodaju agencije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo