Svijet     | 09.08.2021. 14:45 |

U Tunisu vakcinisano više od pola miliona ljudi u jednom danu

FENA Internet

TUNIS, 9. augusta (FENA) - Više od pola miliona Tunižana vakcinisalo se u nedjelju u sklopu nacionalne kampanje za suzbijanje širenja COVID-19 nakon što je zemlja dobila više od šest  miliona doza vakcina iz zapadnih i arapskih zemalja.

Sporiji tok vakcinacije i rješavanje pandemije izazvali su val demonstracija protiv vlade premijera Hichema Mechichija, kojeg je predsjednik Kais Saied smjenio prije dvije sedmice u sklopu plana hitnih mjera, javlja France 24. 

Pet mjeseci nakon početka vakcinacije protiv COVID-19 u toj sjevernoafričkoj zemlji, 1,3 miliona Tunižana primilo je obje doze.

U nastojanju da ubrza vakcinacija, Tunis je počeo da vakciniše i osobe starije od 40 godina, te je hiljade njih posjetilo centre za vakcinaciju. Ministarstvo zdravstva saopćilo je kako se u nedjelju vakcinisalo 551.000 ljudi.

Tunis želi vakcinisati 50 posto od svojih 11,6 miliona stanovnika do sredine oktobra.

Jedinice intenzivne njege i odjeli hitne pomoći puni su u bolnicama širom Tunisa. Doktori su se žalili na iscrpljenost i nedostatak zaliha kisika.

Svjetska zdravstvena organizacija prošle je sedmice saopćila kako je Tunis, koji ima jednu od visočijih stopa smrtnosti od COVID-19 na svijetu, možda iznad vrhunca posljednjeg vala, ali vlada ipak mora ubrzati vakcinaciju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana