Svijet     | 09.08.2021. 12:23 |

Zaštita klime, Beč traži 'kumove za drveće'

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BEČ, 9. augusta (FENA) - Grad Beč je pokrenuo akciju zalijevanja drveća tokom toplih ljetnih mjeseci. Građani okruga Floridsdorf i Donaustadt imaju mogućnost učestvovati u akciji odnosno postati 'kumovi' svom omiljenom stablu, saopćio je Eurocomm PR.

Postojeći hidranti u 21. i 22. okrugu su prilagođeni za jednostavno sipanje vode u nepromočive kesice zapremine devet litara, koje su gradske vlasti pripremile za volontere. Prednost kesica, za razliku od kanti za zalijevanje, jeste u njihovoj praktičnoj iskoristivosti. Pogodne su i za kupovinu.

 - Lijepo je vidjeti da se građani svakodnevno s oduševljenjem angažuju za svoj kvart i okruženje kako bi stvorili ugodnu mikroklimu - kaže dogradonačelnica Beča Kathrin Gaal pred početak ovog pilot-projekta.

Beč već godinama posebnu pažnju poklanja njezi 500.000 stabala, za šta je zaduženo gradsko preduzeće "Bečki gradski vrtovi" ("Wiener Stadtgärten"). Godišnje se zasadi 4.500 stabala. Rashlađujuće zelenilo u gusto naseljenim dijelovima grada veže CO2 a vraća čisti kisik.

U gradu ima više od 1.000 automatskih sistema za navodnjavanje. Mlado drveće se u periodu od tri godine ručno zalijeva najmanje jednom sedmično. U tu svrhu uposlenici preduzeća "Wiener Stadtgärten" od 2017. godine koriste džakove. Godišnje je 12.550 džakova u upotrebi, dok 150 radnika dnevno zalijeva drveće.

Preduzeće je u saradnji s međunarodnim i domaćim stručnjacima proteklih godina izradilo listu drveća otpornog na stresne faktore kao što su saobraćaj, potresi, zbijanja tla i isijavanja toplote sa staklenih površina i betona. Ustanovljeno je da postoji 30 dobro otpornih vrsta, što je sve zabilježeno u bazi podataka preduzeća. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'