Svijet     | 08.08.2021. 20:03 |

Protestima u Mijanmaru obilježena godišnjica ustanka iz 1988. godine

FENA Internet

YANGON, 8. augusta (FENA) - Demonstranti u Mijanmaru izašli su u danas na ulice kao nastavak demonstracija protiv vojne hunte i obilježili ustanak od prije 33 godine.

Na današnji dan demonstranti su obilježili godišnjicu ustanka protiv vojske, u kojem su hiljade civila, uključujući mnoge studente, ubijeni u krvavom obračunu, prenosi dpa.

Protesti su održani širom Mijanmara, uključujući glavne gradove Yangon, Mandalay, Sagaing, Mongwa i Myitkyina, prenose lokalni mediji.

Demonstracije traju od 1. februara kada je mijanmarska vojska izvela vojni udar i preuzela vlast u zemlji pod izgovorom da su izbori održani 8. novembra 2020. godine bili neregularni. Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike Vlade, uključujući i mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi.

- Na današnji dan prije 33 godine [oružane snage] ubile su mnoge civile i još uvijek ubijaju ljude - rekao je za dpa Thet Naing, učesnik današnjih demonstracija u Yangonu.

On je i dodao kako je vojska za ljude uvijek ista.

- Uvijek je ljudima noćna mora - rekao je.

Mnogi demonstranti skandirali su da "stari dug još od 1988. godine mora biti isplaćen u 2021. godini". Ova poruka je također podijeljena i na Facebooku.

U međuvremenu je više od 960 ljudi ubijeno, a više od 7.000 uhapšeno od puča u februaru.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana