Bosna i Hercegovina     | 06.08.2021. 17:16 |

Osmanović: Igman bio presudan za odbranu BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. augusta (FENA) - Polaganjem cvijeća, prigodnim obraćanjima te vjerskim programom, danas je nastavljena manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2021" na lokacijama Grkarica, Veliko Polje, Mrazište te na Brezovači, gdje je upriličen prigodan program kojim je nastavljeno obilježavanje jednog od najznačjnijeg datuma u bosanskohercegovačkoj historiji.

Prije džuma namaza, na lokalitetu Brezovača prisutnima se obratio dopredsjednik Organizacionog odbora manifestacije i kantonalni ministar za boračka pitanja Omer Osmanović, naglasivši da je Igman bio presudan za odbranu Bosne i Hercegovine.

Govor ministra Osmanovića pisala je Sanja Sadiković, kćerka Čedomira Domuza koji je život položio upravo na Brezovači.

- Iako smatram da je jako nezahvalno isticati ili razdvajati ratišta i bitke koje su se vodile za odbranu naše domovine - jer svaka je bila važna i posebna na svoj način -  ipak, ako govorimo o Sarajevu kao glavnom gradu i srcu Bosne i Hercegovine, mora se priznati da su Igman i igmansko ratište bili definitivno presudni za odbranu grada Sarajeva, a time i cijele Bosne i Hercegovine, tokom cijele agresije. Svima je jasno da je put spasa, ali i jedini prolaz iz Sarajeva na slobodnu teritoriju Republike BiH, išao baš preko ove predivne planine - kazao je ministar Osmanović.

Upravo Čedomir Domuz, naveo je dalje ministar, sa svojim kolegama je uspio da preuzme ovu planinu iz neprijateljskih ruku u proljeće 1992. godine.

- Nemoguće je govoriti o Igmanu a da se ne osvrnemo na one koji su prvi prepoznali strateški vojni značaj ove planine i svojom upornošću, odlučnošću i hrabrošću iskoristili momenat neopreznosti neprijatelja i prvi zauzeli položaje ovdje. Čedomir Bato Domuz, čiju smo godišnjicu smrti obilježili prošle sedmice, sa nekolicinom svojih kolega, pripadnika aktivnog i rezervnog sastava MUP-a RBiH Hadžići, izlazi na Igman gdje se spaja sa svojim kolegama iz Trnova i Hrasnice i baš oni su prvi koji su oteli ovu planinu iz neprijateljskih ruku još u proljeće 1992. godine. Prema svjedočenjima preživjelih učesnika te akcije, oni su se rasporedili sa po petnaestak vojnika na Brezovači, Mrazištu, Grkarici, Babinom dolu, i time postavili temelje za odbranu Igmana i Bjelašnice, ali i odbranu Sarajeva i naše jedine države. Nedugo nakon toga njima su se pridružili mnogi dobrovoljci te je Združeni odred Igman, kako su se oni zvali sa svojim jedinicama, kasnije postao bitna ćelija formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Naš zadatak danas i cilj ovog okupljanja jeste da utemeljimo istinu i da naučimo našu djecu kako se branila domovina gajeći upravo kulturu sjećanja - poručio je Osmanović.

Prisutnima se na lokalitetu Veliko Polje obratio i predsjednik Udruženja generala Rizvo Pleh, dok je na Mrazištu prigodne riječi uputio Aljo Bošnjaković, predsjednik Organizacionog odbora.

Manifestacija „Odbrana BiH – Igman 2021“ nastavljena je vjerskim programom, molitvom i dovom za domovinu, nakon džuma namaza, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu