Svijet     | 06.08.2021. 15:46 |

U Japanu ukupan broj zaraženih od kronavirusa nadmašio milion

FENA Internet

TOKIO,  6. augusta (FENA) - U Japanu je ukupni broj zaraženih od kronavirusa u petak nadmašio milion dok se krajnje zarazna delta varijanta virusa nastavlja da širi u brojnim dijelovima zemlje.

Takav razvoj situacije zabilježen je dok brojne prefekture u Japanu svjedoče rekordnim dnevnim brojkama zaraženih u posljednjim danima.

U petak je vlada šire gradske regije Tokija javila o  4.515 novih slučajeva zaraze, dok je prefektura Osaka zabilježila rekordnih 1.310  novozaraženih, u jeku rastućih briga zbog mogućeg kolapsa zdravstvenog sistema u zemlji uslijed ponovnog pojavljivanja virusa.

Prethodni dan, u četvrtak,  Tokio je izvijestio o rekordnih 5.042  novih slučajeva koronavirusa, u vrijeme dok je domaćin Olimpijskih igra u svom četvrtom vanrednom stanju.

Ukupan broj zaraženih širom zemlje udvostručen je  u periodu od četiri mjeseca, dok se zarazne alfa i delta varijante šire cijelom zemljom, smjenjujući prvobitni soj virusa.

U proteklih nekoliko sedmica situacija s koronavirusom rapidno se pogoršala u brojnim dijelovima zemlje, uključujući širu gradsku regiju Tokija, zapadnu regiju Kansai čije je središte Osaka i prefekturu na južnom otoku Okinawa.

Broj zaraženih među mladima je buknuo. Istovremeno među starijom populacijom opada broj teško oboljelih zahvaljujući napretku u programu vakcinacije u zemlji, prenosi japanska novinska agencija Kyodo.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!