Stranačke aktivnosti     | 06.08.2021. 14:21 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Sanja Renić: Rekonstrukcija Bobovca mora biti brza, zakonita i transparentna

Prije gotovo dvadeset godina Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je srednjovjekovni grad Bobovac proglasila nacionalnim spomenikom. Ovom odlukom regulisano je i da se na Bobovcu primjenjuju posebne mjere zaštite i rehabilitacije utvrđene Zakonom o provedbi odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika. Također, definisana je i obaveza Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u smislu obezbjeđivanja pravnih, naučnih, tehničkih, administrativnih i finansijskih mjera za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju.

Aktivnosti rekonstrukcije ovog nacionalnog spomenika provodi Komisija prema ugovorenim zahtjevima donatora, a u skladu sa zakonskim propisima u BiH.

Sanja Renić, zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, traži da Komisija i Ministartsvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona objelodane relevantne informacije o provedbi rekonstrukcije.

„Ja ću samo parafrazirati profesora Dubravka Lovrenovića koji je rekao da bi svaka normalna država pozlatila svaku stopu Bobovca do sada i najsvjetliji dio svoje povijesti s ponosom predstavljala cijelom svijetu. Mi znamo ne da to nije slučaj, nego da se s Bobovcem, najblaže rečeno, nerijetko postupa neprimjereno i svi moramo uložiti trud da to stanje izmijenimo nabolje“, rekla je Renić.

Ako traženi odgovori budu dostavljeni, građani i građanke Zeničko-dobojskog kantona konačno će znati koliko se sredstava od proglašenja nacionalnim spomenikom izdvojilo za srednjovjekovni kraljevski grad Bobovac, šta je od planiranog do sada izvršeno, da li je urađen idejni projekat, elaborat ili bilo kakva duga aktivnost na pokretanju rekonstrukcije kraljevskog grada u njegovim gabaritima ili samo na pojedinačnim lokacijama, ko su donatori sredstava i kome su ista proslijeđena u svrhu rekonstrukcije. 

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

+387 33 408 884

https://www.facebook.com/nasastranka.ba/

www.nasastranka.ba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo