Bosna i Hercegovina     | 06.08.2021. 14:25 |

Na Sarajevski aerodrom stiglo 500.000 vakcina Sinopharm (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 6. augusta (FENA) - Dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine Vesko Drljača, zamjenik ambasadora Kine u BiH Miao Dake i vršitelj dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić dočekali su na Sarajevskom aerodromu 500.000 doza vakcina Sinopharm iz Kine, koje je Federacija BiH kupila direktnom nabavkom od kineskog proizvođača.

Ovo je dosad najveća pojedinačna isporuka vakcina protiv COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu.

- Radi se o realizaciji Ugovora koji je zaključen krajem jula direktno s proizvođaćem Sinopharmom. Ovaj Ugovor za Federaciju ima poseban značaj i u to ime želim zahvaliti Kini i kompaniji Sinopharm. Također, čestitam Zavodu za javno zdravstvo FBiH - kazao je Drljača.

Uvjeren je da će ove, kao i vakcine koje budu isporučene u narednih desetak dana biti dovoljne da se izvrši masovna imunizacija bh. građana i da će se na taj način podržati očuvanje zdravlja i zaštita građana.

Zamjenik ambasadora Kine u BiH Miao Dake naveo da današnja isporuka, 500.000 doza, predstavlja znak prijateljstva između BiH i Kine, te opredjeljenje Kine vakcinama kao globalnom javnom dobru.

- Samo pridržavanjem multilateralizma, jedinstva i saradnje možemo pobijediti pandemiju. Kina će i dalje podržavati građane BiH u borbi protiv pandemije, te će pružiti pomoć u svojim mogućnostima. Želimo vam brzu pobjedu nad pandemijom, mir i zdravlje - kazao je Dake.

Današnja isporuka vakcina je plod dugih pregovora i pravnih i finansijskih aktivnosti koje je vodio Zavoda za javno zdravstvo FBiH sa Vladom Federacije BiH.

- U ovom prelomnom trenutku za Federaciju, nakon što je detektirana delta varijanta SARS-CoV-2 virusa i kada bilježimo blagi porast zaraženih, ova isporuka nam pruža sigurnost da ćemo u narednom razdoblju imati priliku nastaviti cijepljenje stanovništva prema prioritetima, a posebno prema osobama koje imaju više od 60 godina – istakao je vršitelj dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić.

Poručuje da će vakcine pomoći da se cijepljenjem smanje komplikacije, hospitalizacije, mehaničke ventilacije i smrtnost od Covida 19.

Zato je pozvao građane da se cijepe u svim zdravstvenim ustanovama.

Rok trajanja vakcina je dvije godine, bit će uskladištene u skladištima Hercegovinalijeka i bit će raspoređene prema svim kantonima, prema broju stanovnika. Podjela počinje iduće sedmice. 

Pogledajte https://fena.ba/video/6299

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1DDWXz0zv87tjyM4mrhTSV4T-hNsZ6Nqm?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo