Bosna i Hercegovina     | 06.08.2021. 14:02 |

Liga muslimanskog svijeta osigurala sredstva za pomoć jetimima u BiH (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 6. augusta (FENA) - Svečanost povodom početka realizacije Projekta podjele novčane pomoći jetimima Bosne i Hercegovine održana je u prostorijama Regionalnog Ureda Lige muslimanskog svijeta sa sjedištem u Sarajevu.

Putem ovog projekta Liga muslimanskog svijeta obezbijedila je novčani iznos od 1.342.922 KM koji će biti podijeljen na 1.343 jetima/djece bez jednog ili oba roditelja.

Novac će biti uplaćen preko Bosna Bank International d.d. Sarajevo, direktno na bankovne račune jetima/djece bez jednog ili oba roditelja, a danas su prestavnici Lige muslimanskog svijeta potpisali Memorandum o saradnji sa BBI bankom u BiH.

Direktor Regionalnog ureda Lige muslimanskog svijeta Abdullah Ben Rahmatullah Qari je prenio pozdrave i selame generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta Muhameda bin Abdulkerima Al-Isaa i njegovu opredjeljenost za realizaciju svih projekata koji su u vidu pomoći svim narodima u BiH.

Napomenuo je da je danas Liga muslimanskog svijeta potpisala Memorandum o razumijevanju sa BBI bankom u BiH o doznačavanju novčanih sredstava koja će biti podijeljena za 1.343 jetima u BiH u iznosu od 1.342.922 KM.

Po njegovim riječima, program će biti realiziran u dvije faze. Prva faza realizacije programa počinje danas, a druga odmah po završetku prve faze.

Istaknuo je da je spomenuti program jedan od mnogih programa koje realizira Ured Lige muslimanskog svijeta u BiH.

Podsjetio je da je tokom posjete predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića sjedištu Lige muslimanskog svijeta u Džedi tokom 2019. godine i njegovog sastanka sa čelnicima Lige muslimanskog svijeta i čelnicima Podsdekretarijata za realizaciju projekata pri Ligi, s ciljem jačanja odnosa između Lige muslimanskog svijeta i države BiH, prezentovan film o pomoći jetimima koja se realizira u BiH.

- Izetbegović je iskazao svoju spremnost i opredjeljenost i rad na tome da se u što skorije vrijeme i što brže realizira spomenuti projekat, kako bi se što prije okoristio ovaj veliki broj jetima o spomenuti program, uz realizaciju mnogih drugih projekata - kulturnih, zdravstvenih i drugih projekata koje realizira Liga muslimanskog svijeta u BiH - kazao je Abdullah Ben Rahmatullah Qari.

Najavio je da će Regionalni Ured Lige muslimanskog svijeta u narednim mjesecima pristupiti podjeli i dodatnih novčanih sredstava jetimima.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je prisustvovao ovom događaju, također je podsjetio da su o ovom projektu, kao i o nizu drugih projekata, razgovarali u Džedi prije dvije godine, te da ga raduje što se kreće u implementaciju ovog projekta.

- Nadam se da će i niz drugih projekata o kojima smo tada govorili, o zdravstvenom turizmu i o nekim drugim investicijama, također biti pokrenuti - kazao je Izetbegović, dodajući da je pandemija malo zaustavila implemenataciju svega.

Istaknuo je da je ovo, po njemu, najvažniji projekt, jer pomaže jetime, djecu bez jednog ili oba roditelja.

- Liga muslimanskog svijeta, koju smo ranije poznavali kao Rabitu, brine o vrlo bitnim stvarima diljem svijeta, a ovdje u BiH o kulturnim projektima, obrazovnim projektima. Oni daju besplatno edukaciju iz engleskog i arapskog jezika, IT tehnologija, pomažu na razne načine - napomenuo je Izetbegović.

Po njegovim riječima, saudijski narod i saudijska država "već su decenijama tu s nama, bili su sa nama u najtežem vremenu“.

- Mene je uvijek radovalo pomagati Saudijcima da oni pomognu nama, a posebno u projektima kada su u pitanju šehidska djeca i općenito jetimima - kazao je Izetbegović.    

Pogledajte https://fena.ba/video/6298

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ncNN9UoZxSsi0uBfwK24BqvmQ2EG2cB5?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo