Svijet     | 05.08.2021. 19:24 |

Biden će ponuditi privremeno 'utočište' stanovnicima Hong Konga u SAD-u

FENA Internet

WASHINGTON, 5. augusta (FENA) - Američki predsjednik Joe Biden ponudio je danas privremeno "sigurno utočište" stanovnicima Hong Konga u Sjedinjenim Američkim Državama, dopuštajući tako potencijalno hiljadama ljudi da produže svoj boravak u zemlji kao odgovor na pekinški napad na demokratiju na kineskom teritoriju.

U dopisu koji je danas potpisao, Biden je uputio Ministarstvu unutrašnje sigurnosti da dozvoli stanovnicima Hong Konga koji se trenutno nalaze u SAD-u da mogu ostati do 18 mjeseci, navodeći "uvjerljive vanjskopolitičke razloge", prenosi Reuters. 

- Tokom prošle godine NR Kina nastavila je s napadima na autonomiju Hong Konga, narušavajući preostale demokratske procese i institucije, namećući ograničenja akademskoj slobodi i suzbijajući slobodu medija - rekao je Biden u dopisu.

On je pojasnio da je pružanje sigurnog utočišta za stanovnike Hong Konga koji su lišeni svojih sloboda u Hong Kongu u skladu sa interesima Sjedinjenih Država u regiji.

- Sjedinjene Države neće oklijevati u podršci ljudima u Hong Kongu - rekao je Biden.

Očekuje se da će velika većina stanovnika Hong Konga koji se trenutno nalaze u Sjedinjenim Državama ispunjavati uslove za ovaj program, rekao je visoki dužnosnik uprave. Za sve koji budu željeli ostati u SAD-u primjenjivat će se neki zakonski uslovi, poput potvrde da nisu osuđivani za teška krivična djela.

Bijela kuća je u saopćenju navela da je tim potezom jasno stavljeno do znanja da Sjedinjene Države "neće stajati skrštenih ruku jer NR Kina krši svoja obećanja Hong Kongu i međunarodnoj zajednici".

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo