Svijet     | 04.08.2021. 14:20 |

New Delhi - Protesti zbog silovanja i prisilne kremacije Dalit djevojčice

FENA Internet

NEW DELHI, 4. augusta (FENA) - Protesti  se nastavljaju četvrti dan zbog navodnog grupnog silovanja, ubojstva i prisilne kremacije devetogodišnje djevojčice u glavnom gradu Indije, New Delhija.

Roditelji djevojčice optužili su hinduističkog svećenika i još trojicu da su je napali kada je otišla po vodu za piće iz hladnjaka krematorija.

Majka je, kad se njihova kći nije vratila, otišla do objekta kremtorija  gdje su vrata bila  zatvorena te joj je zaprijećeno kad se usprotivila kremiranju svoje kćeri.

Policija je registrirala slučaj grupnog silovanja i ubistva te je uhapsila osumnjičene muškarce. Roditelji djevojčice su Daliti ("nedodirljivi"), i zarađuju za život prosjačeći ispred sufijskog muslimanskog svetišta koje se nalazi preko puta krematorija u području Nangala u New Delhiju. Djevojčica im je bila jedino dijete.

U srijedu se stotine demonstranata okupilo ispred krematorija  Nangal tražeći smrtnu kaznu za optužene. Također su pozvali na suspenziju nekih lokalnih policijskih službenika, optužujući ih za uznemiravanje porodice  žrtve. Demonstranti  su zapalili sliku premijera Narendre Modija, optužujući ga da ne osuđuje zločin.

Incident se poredi s prošlogodišnjim  grupnim silovanjem i ubistvom Dalit tinejdžerke od strane četvorice muškaraca iz više kaste u gradu Hathras u sjevernoj državi Uttar Pradesh. Taj incident izazvao je globalno bijes nakon što je policija prisilno kremirala njezino tijelo uprkos protestima njene porodice.

Daliti ili "nedodirljivi" su sloj društva koji je na najnižem nivou u indijskom sistemu kastâ.Kršćanski daliti danas čine 2,3 posto od 1,3 milijardi indijskoga, većinski hinduističkoga, stanovništva. Od toga daliti čine oko 60 posto indijske kršćanske zajednice. Muslimana je oko 14 posto. Prema vjerovanju nemaju nijednu varnu. To znači da se razlikuju od ostalih kasta što u sebi nemaju nijedan dio božanstva Puruše. Nemaju nikakav status u društvu. Smiju obavljati samo najgore i najteže poslove: čišćenje izmeta, prosjačenje, prostitucija, nošenje leševa. Kaste koje su iznad njih izbjegavaju ih dodirnuti, ne gledaju u njih, ne rukuju se s njima. Drže ih ljudima ispod zakona. Žene iz ove kaste muškarci iz više kaste redovno siluju misleći da na to imaju pravo. Zabranjeno im je ući u ugostiteljske objekte. U trgovačkim radnjama ne dodaje im se hrana u ruke, nego im se baca na pod. Daliti ne smiju ići u škole i hramove. Često nemaju ni pristup izvorima pitke vode.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!