Svijet     | 04.08.2021. 11:57 |

Rao: Kažu "nikad više", ali samo ubjeđenje nije dovoljno

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. augusta (FENA) - Postoji stara egipatska poslovica koja kaže “Jedna noga nije dovoljna za hodanje”. Ona djeluje lako primjenjivo na granici između izražavanja ubjeđenja da se odvrati od činjenja zločina i istinskog djelovanja da se spriječi zločin. Na globalnoj političkoj sceni, mantra „Nikad više” postala je uobičajena da označi naše zajedničko uvjerenje da se „genocidi” širom svijeta više neće tolerisati, navodi u svojoj izjavi za javnost povodom druge godišnjice od indijskog ukidanja specijalnog statusa okupiranih dijelova Džamua i Kašmira i masovnog prisilnog zatvaranja Kašmiraca u vlastite domove, ambasador Islamske Republike Pakistan u Bosni i Hercegovini Muhammad Khalid Rao.

Kada su na hiljade nevinih muslimana ubijeni u Srebrenici 1995. godine u jednom od najbrutalnijih događaja u savremenom dobu, svjetska zajednica je, ističe Rao, najoštrije osudila ovaj zločin protiv čovječnosti. Ipak, nakon više od dvije decenije, takvi zločini protiv čovječnosti nastavljaju nas proganjati, pitamo se koliko vrijedi samo uvjerenje ako nije potkrijepljeno djelovanjem...

Kako navodi, dok Balkan i dalje zadrhti pri pomisli na gubitak nebrojenih života tokom 1990-ih, još jedna priča o genocidu nastavlja se odvijati u Indijskim ilegalno okupiranim teritorijama Džamu i Kašmir (IIOJK).

-Ipak, čini se da svijet još uvijek čeka da broj mrtvih i masakriranih postane nebrojeno puta veći prije nego što se nada i uvjerenje u “Nikad više” ponovo počnu propovijedati dok se “stoji na kostima prošlosti”. Petog augusta je druga godišnjica od masovnog prisilnog zatvaranja Kašmiraca u vlastite domove u indijski ilegalno okupiranim djelovima Džamua i Kašmira. Oni su tada prisiljeni da žive životom kojeg nisu sami izabrali, navodi Rao, optužujući indijsku vladu da Kašmircima nastoji oduzeti njihovu zemlju i identitet.

Petog augusta 2019. godine, podsjeća on, vlada Indije je ukinula Član 370, kao i 35 (a) svog Ustava čime je ne samo uklonila specijalni status okupiranim teritorijama, nego je „omogućila nerezidentnim osobama iz bilo kod dijela Indije da kupe zemljište u bilo kom dijelu okupiranih teritorija, što je raskrčilo put za zlosutni indijski plan da promijene postojeće demografske obrasce u Ilegalno okupiranim teritorijama“.

-Indija je također odobrila pravo na naseljavanje hiljadama osoba koje nisu iz Kašmira, izdajući im prebivališta u Kašmiru, što je praksa koju je Harvard Law Review dobro kategorisao kao „Indijsku kolonijalnu agendu naseljavanja Kašmira”. Sve je to učinjeno s jasnom namjerom da se uvede prisilna demografska promjena u cijelim indijskim nezakonito okupiranim Džamuom i Kašmirom, čime su Kašmirci postali manjina u svojoj zemlji. Ovo predstavlja gubitak identiteta za siromašne Kašmirce, što je za njih posljednja stvar koja im je ostala! Ozbiljnost situacije u Indijskim ilegalno okupiranim Džamuu i Kašmiru može se procijeniti iz činjenice da je tijelo za globalni nadzor genocida “Genocide Watch” izvijestilo da “sistemska diskriminacija nad kašmirskim muslimanima koju sponzoriše država ima sve naznake genocida”. Prema predsjedniku Genocide Watcha dr. Gregoryju H. Stantonu, „djelovanje indijske vlade u Kašmiru predstavlja ekstremni slučaj progona i moglo bi uzrokovati genocid”, navodi ambasador Rao.

On dalje tvrdi da  je od 5. augusta 2019., indijska vlada imala niz kršenja ljudskih prava u IIOJK-u, počevši od policijskog sata/karantene, uvođenja oštrih i diskriminatornih ograničenja na područjima s većinskim muslimanskim stanovništvom, kao i ograničenja prava na slobodu govora, blokiranje internetskih komunikacija, uskraćivanje pristupa informacijama i korištenje silovanja kao strategije. Indijske okupacijske snage u IIOJK-u su od 5. augusta 2019. , ističe Rao, ubile više od 390 Kašmiraca.

-Sa svoje strane, Pakistan se nastavio protiviti djelovanju Indije od 5. augusta 2019. godine i pokrenuo je to pitanje na svim međunarodnim forumima, uključujući Vijeće sigurnosti UN-a. Pakistan se odlučno protivi bilo kakvim indijskim potezima kojima se nastoji podijeliti IIOJK-a ili unošenje bilo kakvih promjena u njegovu demografsku strukturu s ciljem daljnjeg narušavanja posebnog identiteta Kašmiraca; i održavanjem indijske okupacije IIOJK-a. Postupci Indije na nametanju nove demografske stvarnosti u IIOJK-u predstavljaju jasna kršenja međunarodnog prava, uključujući Povelju UN-a, relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i Četvrtu Ženevsku konvenciju. Ljudi u Džamuu i Kašmiru, kao i vlada i narod Pakistana glasno i jasno su odbacili ove postupke, navodi ambasador Rao i poziva na zajednički pristup međunarodne zajednice kako bi se izbjegla ljudska katastrofa na ovom području. Ističe da je naivno s indijske strane pretpostaviti da bi takav demografski inženjering bio prihvatljiv i za UN ili za svjetsku zajednicu, jer Rezolucije UN -a niti dopuštaju niti priznaju takve pokušaje.

Nadalje, on kaže da Kašmir, koji je ranije bio spor između dvije nuklearno naoružane zemlje (Indije i Pakistana), sada je spor između tri nuklearno naoružane zemlje, jer je „indijsko djelovanje od 5. augusta 2019. uključilo Kinu koja takođe ima potraživanja na dijelu područja IIOJK-a“.

-Međunarodna zajednica mora pokazati Indiji da se trajni mir u južnoj Aziji može postići samo mirnim rješavanjem spora u Džamuu i Kašmiru u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a (UNSC) i željama naroda Kašmira. Neupitna indijska represija u posljednjih sedam decenija nije uspjela slomiti volju naroda Kašmira, a uzaludne akcije Indije usmjerene na stvaranje zabluda u globalnoj zajednici nikada ne mogu uspjeti, navodi Rao.

Ako svjetska zajednica, kaže, nastavi ignorisati ono što se trenutno događa u IIOJK-u, ni Kašmirci ni naše buduće generacije neće zaboraviti ovakvo ponašanje.

-Nedavno (30. jula 2021.), grupa od 15 parlamentaraca Evropske unije napisala je pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli Von Der Leyen i potpredsjedniku Josepu Borrellu izražavajući zabrinutost zbog ozbiljnosti stanja ljudskih prava u IIOJK-u, podsjećajući ih na prijetnja koju dugogodišnji spor o Džamuu i Kašmiru predstavlja za regionalni mir i stabilnost. Ovi parlamentarci EU također su pozvali Evropsku uniju da poduzme hitne mjere za rješavanje gore navedene alarmantne situacije. Ranije je Međunarodni izvještaj Human Rights Watcha za svijet 2021. također privukao svjetsku pažnju; fokusirao se na patnje nedužnih Kašmiraca u IIOJK-u. Međutim, puka osuda nije dovoljna za okončanje trenutnog genocida u IIOJK –u, poručuje on.

Dodaje da se u konačnoj analizi, savjest i svijest moraju se uzdići iznad materijalnih koristi.

-“Nikad više”, istupi i praktično spriječi Indiju od brutalnosti u Indijski nezakonito okupiranim Džamuu i Kašmiru. Kašmirci zaslužuju da im se da pravo na njihovo samoopredjeljenje. Ne čini im se usluga, to je njihovo neotuđivo pravo i što prije zajednica naroda to prepozna, to bolje. Svijet sebi ne može priuštiti da “ponovo traži oproštaj među hrpom kostiju”, zaključuje u izjavi za javnost pakistanski ambasador u BiH Muhammad Khalid Rao.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu