Svijet     | 03.08.2021. 18:50 |

Francuska prekomorska teritorija Guadeloupe ponovo uvodi lockdown

FENA Internet

BASSE-TERRE, 3. augusta (FENA)- Francuska prekomorska teritorija Guadeloupe ponovo uvodi lockdown  na najmanje tri sedmice zbog „katastrofalnog" rasta broj zaraženih koronavirusom.

Objava je uslijedila nekoliko dana nakon što je Martinique, druga francuska regija  190 kilometara južnije, ponovo uveo lockdown u petak na najmanje tri sedmice.

A francuski otok Reunion vratio se djelimičnom dvosedmičnom lockdownu od ovog vikenda, uključujući i policijski sat od 18 navečer do 5 sati ujutro.

Od srijede navečer  u Guadeloupeu će biti ponovo uveden policijski sat, također od 18. navečer do 5 sati ujutro, uz putovanja ograničena na radijus od 10 kilometara, izjavio je prefekt Alexandre Rochatte novinarima, prenosi AFP.

Mjere su „neizbježne“ za prekid širenja broja zaraženih od Covida, kazao je.

-  U katastrofalnoj smo situaciji – izjavila je Valerie Denux, generalna direktorica regionalne zdravstvene agencije Guadeloupea, dodajući da se broj zaraženih od Covida  multiplicirao za deset ili više puta.

Nijedan od 22 pacijenta koji se trenutno nalaze u jedinicama intenzivne njege Guadeloupea nije vakcinisan, kazala je Denux.

Ljubitelji muzike još oplakuju smrt muzičara Guadeloupea, Jacoba Desvarieuxa, suosnivača karipske grupe Kassav’, koji je preminuo od  Covida prošle sedmice u bolnici u Pointe-a-Pitreu,  najvećem gradu otoka

Guadeloupe je malo otočje u Antilima u Karipskom moru. Nalazi se otprilike 600 km sjeverno od obale Južne Amerike i 600 km istočno od Dominikanske Republike. Nekada se zvao Karukera što znači "otok s lijepim vodama". Prekomorski je departman Francuske.

Ekonomija Guadeloupea zasniva se na poljoprivredi, turizmu i industriji. Više od 50 posto izvoza čine banane. Industrija je većinom proizvodnja šećera i ruma.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta