Magazin     | 03.08.2021. 14:11 |

Bečka vijećnica uvodi daljinsko hlađenje

FENA Saopćenje

BEČ, 3. augusta (FENA) - Gradska vijećnica u Beču će od 2022. godine biti snabdjevena daljinskim hlađenjem. Putem novog sistema će se postići ušteda od 70 posto potrošnje energije i 50 posto emisija CO2, u poređenju s konvencionalnim klima uređajima.

Cjevovodi do sjedišta gradske uprave su već postavljeni, sljedeći korak je uvođenje novog rashladnog sistema u zgradu, kako bi se od 2022. godine sve prostorije mogle hladiti na ekološki prihvatljiv način.

Uspostavljanjem sistema za daljinsko hlađenje kapaciteti rashladne snage će se povećati za 1,4 megavata, što odgovara snazi od 400 konvencionalnih klima uređaja.

- Priključak vijećnice na novi sistem hlađenja je važan korak u pravom smjeru. Samo se sa klimatski prihvatljivim tehnologijama za grijanje i hlađenje možemo uspješno suprotstaviti klimatskoj krizi - izjavio je Peter Hanke, član gradske i pokrajinske vlade, resor za finansije, privredu, rad, internacionalne odnose i Bečka javna preduzeća.

Osim električne energije, za ovaj rashladni sistem se koristi veliki dio toplotne energije iz spalionica otpada.

U glavnom gradu Austrije se ekološkim hlađenjem opskrbljuje oko 140 zgrada, među koje spadaju i zgrade Univerziteta u Beču, Narodne banke, Hotela Kempinski ili Ringturma.

Vijećnica će uskoro biti još jedna javna zgrada sa ekološkim hlađenjem, što je rezultat saradnje preduzeća za snabdijevanje električnom energijom "Wien Energie" i Magistratskog odjela za izgradnju i upravljanje zgradama (MA 34) - saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo