Bosna i Hercegovina     | 03.08.2021. 13:22 |

Džaferović: BiH mora da nastavi svojim reformskim putem (VIDEO)

FENA

SARAJEVO, 3. augusta (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je nakon što su on i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić održali sastanak s novim visokim predstavnikom za BiH Christianaom Schmidtom, izjavio novinarima da BiH mora da nastavi svojim reformskim putem.

Najprije je zahvalio novom visokom predstavniku na tome što je preuzeo ovako odgovornu ulogu u BiH i zaželio mu, u interesu BiH, regiona, Evrope i cijelog svijeta, uspješan rad u BiH.

- Ono što je, po mom mišljenju, važno u ovom trenutku uraditi u BiH, u narednom periodu, je da BiH jednostavno mora da nastavi svojim reformskim putem. Moramo svi učiniti sve da BiH nastavi svoj reformski put - istaknuo je Džaferović.  

Dodao je da zato institucije BiH moraju funkcionirati, te da niko nema pravo da opstruira i bojkotuje rad institucija BiH.

- Obaveza funkcioniranja institucija BiH i učešće u radu svih nas u funkcioniranju institucija BiH je dejtonska obaveza. Dejton nije švedski sto da se iz njega uzima ono što odgovara i odbacuje ono što ne odgovara. Dejton se mora provoditi u cjelosti - naglasio je Džaferović.

Po njegovim riječima, hitno treba pristupiti realizaciji svih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i raditi na realizaciji programa reformi koje BiH ima kao obavezu prema NATO savezu.  

To je, napomenuo je Džaferović, agenda koja je najaktuelnija u BiH i "na njoj trebamo raditi svi“.

- Od Christiana Schmidta, kao visokog predstavnika u BiH, očekujemo da u potpunosti ispuni svoju obavezu koju ima prema Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Očekujemo odlučnost na tom putu, u interesu svih naroda i svih građana u ovoj zemlji - naveo je Džaferović.

Kazao je da dejtonska ravnoteža, ili ravnoteža koja je uspostavljana u Dejtonu nešto što, uz evropski i NATO put BiH i "sve ono što smo mi usvojili kao rješenja nakon Dejtona, omogućava da ova zemlja normalno funkcionira“.

- Dakle, trebamo graditi BiH kao cjelovitu i demokratsku državu u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, uz poštivanje svih prava svakog čovjeka i svakog naroda bez obzira gdje ko u BiH živio - istaknuo je Džaferović.  

On smatra da nije dobro što danas sva tri člana Predsjedništva BiH nisu bila prisutna na sastanku.

- Mislim da je Milorad Dodik napravio veliku grešku. Pozivam ga da, u interesu onih za koje kaže da ih predstavlja, i u svom interesu, kao i sve one druge koji blokiraju rad institucija BiH, da hitno prestanu s tim, jer time niko ništa neće postići. Moramo raditi zajedno, puno je posla pred nama i mislim da je moguće i da nema druge alternative nego ići zajedno naprijed izgrađujući BiH onako kako sam govorio - poručio je na kraju Džaferović.

Pogledajte https://fena.ba/video/6284

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1nmZkb3-iXq8tkdcrxewkbL_i81C9YmlC?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo