Kultura     | 03.08.2021. 13:14 |

Sedam domaćih remek djela u off programu Mediteran Film Festivala

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 3. kolovoza (FENA) - U Širokom Brijegu na Mediteranskom filmskom festivalu (MFF) u off programu prikazat će se sedam remek djela domaće kinematografije Filmskog centra Sarajevo, a riječ je o filmovima koji su u vremenima u kojima su nastali bili miljenici publike i žirija na festivalima diljem svijeta.

Obitelj svjetioničara posjetitelji će moći pratiti u filmu "Usamljeni otok" Živka Ristića, sudbinu trojice dječaka koji se nalaze pred sudcem za maloljetne osobe u "Zalutalima" Vlade Balvanovića, a filmsku impresiju Pjera Majhrovskog o gradu na Neretvi, igru sunca, svijetla i sjene po ulicama Mostara gledat će u filmu "Svjetlosjen", priopćeno je iz MFF-a.

Na ovogodišnjem festivalu bit će prikazana i priča o dječacima koji svaki dan po 12 kilometara pješače kako bi došli u školu "Đaci pješaci" Vefika Hadžismajlovića, gledat će se i "Mučenica" Bakira Tanovića, priča o rakiji šljivovici koja se u jesen pekla u Jugoslaviji te "Revizori" u kojima Mirjana Zoranović prikazuje svakodnevicu rada revizora na žičari rudnika "Vijenac".

"U ovom programu pažnju ljubitelja filma zasigurno će privući i 'Uviđaj' Nikole Stojanovića koji priča o prometnoj nesreći koja se dogodila u mjestu Klobuk pored Ljubuškog, gdje su život izgubila tri mladića, te problemima na koje nailaze mladi i zašto ginu na prometnicama", navode iz Mediteran film festivala.

Filmski centar Sarajevo, kao pravni nasljednik arhive bosanskohercegovačke kinematografije (Bosna film, Sutjeska film, Studio film), brine se za očuvanje filmske baštine kroz arhiviranje, restauriranje i digitalizaciju arhivske građe.

U katalogu Filmskog centra nalazi se više od 70 dugometražnih igranih filmova, oko 600 dokumentarnih i kratkih filmova i tisuće metara filmskog materijala koji svjedoče o bogatstvu bh. filma, ali i o burnoj povijesti naše zemlje u razdoblju od 1945. do 1992. godine.

Ovi filmovi bit će dostupni putem digitalne platforme na službenoj internetskoj stranici Festivala koji će se održavati od 25. do 28. kolovoza u Širokom Brijegu, stoji u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo