Svijet     | 03.08.2021. 11:54 |

Sjeverna Koreja traži ukidanje sankcija uoči novih pregovora o denuklearizaciji

FENA Internet

SEUL, 3. augusta (FENA) - Sjeverna Koreja želi da međunarodne  sankcije kojima se zabranjuje njen izvoz metala i uvoz rafinirane nafte i ostalih osnovnih potrepština budu ukinute prije ponovnog pokretanja razgovora o denuklearizaciji sa Sjedinjenim Državama, saopćili su južnokorejski poslanici u utorak.

Sjever je također zatražio ublažavanje sankcija na njegov uvoz luksuznih roba kako bi bio u stanju da nabavlja skupa pića i odijela, saopćili su poslanici nakon što su saslušali izvještaj Park Jie-wona, čelnika Nacionalne obavještajne službe (NIS), vodeće južnokorejske obavještajne agencije.

Brifing je uslijedio dva dana nakon što su dvije Koreje obnovile 'vruću' telefonsku liniju koju je Sjeverna Koreja ukinula prije godinu dana.

- Kao preduslov za ponovno pokretanje razgovora, Sjeverna Koreja tvrdi da bi Sjedinjene Države trebale dopustiti njen izvoz metala i uvoz rafinirane nafte i osnovnih potrepština – izjavio je novinarima  Ha Tae-keung, član obavještajne komisije južnokorejskog parlamenta, pozivajući se na Parka.         

- Pitao samo koje su im potrepštine najpotrebnije  i odgovorili su da žele skupe likere i odijela, ne samo za lične potrebe Kim Jong Una, nego i za elitu u Pyongyangu – kazao je on, misleći na sjevernokorejskog čelnika.         

Sjevernokorejski državni mediji danas nisu pomenuli bilo kakav novi zahtjev za ukidanjem sankcija radi ponovnog pokretanja razgovora.

Vijeće sigurnosti UN uvelo je široki spektar sankcija Sjevernoj Koreji zbog razvoja njenih programa nuklearnih i balističkih projektila, u prkošenju rezolucijama UN-a. Sjeverna Koreja obavila je šest nuklearnih proba od 2006. godine i testirala je rakete koje mogu pogoditi američku teritoriju.

Sjedinjene Države,  Japan i Južna Koreja također su uveli sankcije Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja nije testirala nuklearno oružje niti dugometne interkontinentalne balističke projektile od 2017. godine, uoči istorijskog sastanka u Singapuru između Kim Jong Una i ondašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa 2018. godine. 

Trump je nakon toga održao još dva sastanka s Kimom u kojima nije ostvaren napredak u privoljavanju Sjevera da odustane od svojih nuklearnih i raketnih programa u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Kim Byung-kee, drugi južnokorejski poslanik, izjavio da je Sjeverna Koreja pokazala "prikriveno neslaganje“ sa Sjedinjenim Državama jer nisu ponudile ustupke u zamjenu za moratorij na njene nuklearne i raketne probe.

- Sjedinjene Države trebale bi biti u stanju da ih vrate dijalogu ublažavajući neke sankcije - kazao je Kim, pozivajući se na Parka, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'