Bosna i Hercegovina     | 03.08.2021. 11:25 |

Zbog prisustva parazita povlači se 'Oslić bez glave i repa Hubbsi'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 3. kolovoza (FENA) - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine obavještava potrošače da se zbog utvrđenog prisustva parazita iz prodaje povlači proizvod "Oslić bez glave i repa Hubbsi".

S ciljem zaštite zdravlja potrošača, Agencija za sigurnost hrane BiH je, odmah po prijemu obavijesti Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo o utvrđenom prisustvu parazita iz porodice Anisakidae u duboko smrznutoj ribi oslić bez glave i repa Hubbsi, dostavila sve raspoložive informacije na daljnje postupanje nadležnim inspekcijskim organima.

Prema dostupnim informacijama, navedeni proizvod stavljen je na tržište pod robnom markom "Bingo" u PVC pakovanju, i to:

- pakovanje od 1 kg s datumom pakiranja od 24.03.2021., 01.06.2021. i 07.06.2021.,
- pakovanje od 2 kg s datumom pakiranja 01.06.2021. i 07.06.2021. godine.

Navedeni proizvod porijeklom je iz Španije, uvoznik u Bosnu i Hercegovinu je Andrea&Giovanni d.o.o. Čitluk, a pakiran je i distribuiran od strane AG Frigo Ljubuški.

"U skladu s informacijom koju je Agencija zaprimila od strane Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Tuzla, izvršen je inspekcijski nadzor središnjeg magacina subjekta u poslovanju s hranom Bingo doo Tuzla, te je utvrđeno da su poduzete mjere povlačenja navedenih proizvoda iz prodaje", navode iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Ističu kako proizvodi ribarstva koji su vidljivo napadnuti parazitima ne smiju staviti u promet za ljudsku ishranu, jer ne odgovaraju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog porijekla.

"Ova obavijest odnosi se samo na proizvod s gore navedenim podacima", dodaju iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo