Svijet     | 03.08.2021. 10:39 |

Raisi obećao poduzeti korake na ukidanju 'tiranskih' američkih sankcija

FENA Internet

TEHERTAN, 3. augusta (FENA) - Iran će poduzeti korake ka okončanju „tiranskih“ sankcija koje su mu uvele Sjedinjene Države, izjavio je šiitski imam Ebrahim Raisi u utorak nakon što je dobio podršku vrhovnog vođe da postane novi predsjednik države.

Bivši američki predsjednik Donald Trump napustio je iranski nuklearni sporazum, koji je potpisan  2015. godine sa šest svjetskih sila, prije tri godine i ponovo uveo sankcije koje su razorile iransku ekonomiju.

- Nastojat ćemo da ukinemo tiranske sankcije koje nam je uvela Amerika - izjavio je Raisi, koji preuzima dužnost u četvrtak, u televizijskom govoru, dodajući da će njegova vlada pokušati da poboljša životne uslove koji su pogoršani pod sankcijama.

Iran i šest sila vode razgovore od aprila na oživljavanju nuklearnog sporazuma. Iranski i zapadni zvaničnici tvrde, međutim, da značajne razlike ostaju.

Šesti krug indirektnih razgovora između Teherana i Washingtona nastavljen je 20. juna, dva dana nakon što je Raisi izabran za predsjednika. Strane koje učestvuju u pregovorima tek trebaju objaviti kada će se naredni krug razgovora u Beču nastaviti.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, ima zadnju riječ u svim državnim pitanjima, ali bi promjena predsjednika mogla otkloniti uticaj umjerene struje koju predvodi Raisijev pragmatični prethodnik Hassan Rouhani, koji je na predsjedničkoj poziciji od 2013. godine, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'