Magazin     | 03.08.2021. 08:18 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 3. kolovoza (FENA) -

- 1832. Rođen Ivan Zajc, hrvatski skladatelj, dirigent i pedagog. Utemeljiteljem je hrvatske opere kao umjetničke ustanove, a opernu umjetnost u Hrvatskoj obogatio je i u stvaralačkom smislu. Najznačajniji je glazbenik djelatan u Hrvatskoj u posljednoj trećini 19. stoljeća.

- 1936. Američki atletičar afričkog porijekla Jesse Owens je skokom udalj 8,06 metara osvojio prvu od četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Berlinu. Potom je pobijedio i na 100 i 200 metara i u štafeti 4x100 metara.

- 1958. Američka atomska podmornica Nautilus je pod zapovjedništvom Williama Andersona prva prošla ispod ledenog pokrivača Sjevernog pola.

- 1977. Umro kiparski arhiepiskop Makarios, vođa pokreta za neovisnost od Velike Britanije i prvi predsjednik Kipra od 1960. do smrti.

- 1996. UN priopćio da je vojska plemena Tutsi u Burundiju pobila tisuće civila plemena Hutu u seriji pokolja izvršenih između travnja i srpnja.

- 2004. Umro Henri Cartier-Bresson, francuski fotograf koji se smatra ocem modernog fotonovinarstva. Bio je jedan od pionira formata 35 mm i majstor tzv. iskrene fotografije. Razvio je stilove ulične fotografije.

- 2008. Umro Aleksandar Solženjicin, ruski pisac, nobelovac i jedan od najpoznatijih sovjetskih disidenata.

- 2016. Zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Munchenu 1983. Josip Perković i Zdravko Mustač na sudu u Munchenu osuđeni na doživotni zatvor.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo