Svijet     | 02.08.2021. 17:52 |

Prvi putnici stigli u Veliku Britaniju nakon popuštanja mjera za vakcinisane

FENA Internet

LONDON, 2. augusta (FENA) - Prvi putnici doputovali su u Veliku Britaniju nakon što su se promijenila pravila za ulazak stranih državljana iz SAD-a i EU pod uslovom da su primili obje doze vakcine protiv koronavirusa.  

Promjena, koja je uslijedila danas u 04:00 sata po britanskom ljetnom računanju vremena, se odnosi na one koji dolaze iz zemalja sa britanske 'narandžaste liste' zemalja - osim iz Francuske, izvještava BBC.

Britanska vlada saopćila je kako će ovo popuštanje mjera pomoći ponovnom okupljanju porodica i prijatelja čiji najmiliji žive van Velike Britanije.

Avio kompanije pozdravile su ovaj potez, ali pozivaju na dodavanje više zemalja na britansku zelenu listu za putovanja.

Thomas Walters (47) bio je među prvima koji su stigli iz SAD-a nakon što je letio iz New Yorka u London kako bi iznenadio oca za njegov 70. rođendan.

Avionsku kartu je kupio prošle srijede nakon što je saznao da su se pravila promijenila te je mogao vidjeti oca prvi put od februara 2020.

- Cijelo ljeto imao sam veliku želju za povratkom u Veliku Britaniju. Veoma je teško ne vidjeti se ovako dug period - rekao je.

Putnici će i dalje morati uraditi brzi ili PCR test prije polaska, a PCR test drugi dan nakon što stignu. Mlađi od 18 godina bit će izuzeti iz izolacije, a neke neće testirati, ovisno o njihovoj dobi.

Od 19. jula, ljudi koji su u potpunosti vakcinisani u Velikoj Britaniji nisu morali biti u izolaciji prilikom dolaska iz zemalja sa 'narandžaste liste', ali svi drugi putnici vakcinisani negdje drugo moraju biti u karantinu 10 dana.

Za Francusku ostaju na snazi stroža pravila, te putnici iz Francuske i dalje moraju ići u karantin, čak i ako su primili obje doze vakcine.

Ministar prometa Grant Shapps rekao je da će se situacija analizirati krajem sedmice na sljedećem pregledu popisa putovanja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo