Svijet     | 01.08.2021. 17:53 |

Teheran - Rouhani govorio o svom osmogodišnjem mandatu predsjednika Irana

FENA Saopćenje

TEHERAN, 1. augusta (FENA) - Iranski predsjednik Hasan Rouhani izjavio je kako tokom svog mandata javnosti nije otkrio "neke činjenice", uz obrazloženje da bi to naštetilo nacionalnom jedinstvu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U govoru nakon posljednje i 12. sjednice Vlade, Rouhani je govorio o svom osmogodišnjem mandatu predsjednika, javila je iranska državna televizija.

"Današnji sastanak bio je posljednji sastanak Vlade u ovom mandatu i ovo je moj posljednji govor. Izjave koje smo godinama davali javnosti nisu bile neistinite. Govorili smo istinu. Ali, nisam otkrio neke činjenice jer nisam mislio da bi to bilo od koristi i bojao sam se da će naštetiti nacionalnom jedinstvu", poručio je Rouhani.

Ističući da su ekonomski uvjeti bili obećavajući zbog saradnje sa svijetom tokom prvog mandata njegovog predsjedavanja (od 2013. do 2017. godine), Rouhani je rekao da se ta situacija promijenila povlačenjem Sjedinjenih Američkih Država iz nuklearnog sporazuma 2018. te kako su se ponovnim uvođenjem sankcija našli u ekonomskom ratu.

Rouhani je poručio da bi situacija u zemlji mogla biti mnogo bolja da su druga državna tijela podržavala Vladu i sarađivala.

Predsjednik Rouhani se na kraju izvinio javnosti zbog svojih grešaka i zahvalio članovima kabineta.

Konzervativni iranski političar Ibrahim Raisi, koji je pobijedio na predsjedničkim izborima održanim u junu, trebao bi preuzeti dužnost od Rouhanija svečanošću koja će se održati 3. augusta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'