Bosna i Hercegovina     | 30.07.2021. 18:09 |

Naša stranka: Nelegitiman je zakon koji je usvojila Narodna skupština RS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. jula (FENA) - Naša stranka danas je saopćila da je Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika koji je danas usvojila Narodna skupština Republike Srpske nelegitiman i neobavezujući za bilo koga i služi isključivo za podizanje tenzija.

- Odluka visokog predstavnika se mora poštovati ne samo zato što ju je nametnuo visoki predstavnik, već što se njom insistira na zabrani negiranja genocida koji je presudio Međunarodni sud u Haagu. Saradnja s haškim sudom, koja uključuje i poštivanje njegovih presuda je dejtonska obaveza te glavni put ka uspostavi održivog mira. Igrati se s tim, što Dodik radi, može imati kobne posljedice i zaslužuje dodatne sankcije - ističu iz Naše stranke. 

Što se tiče izmjena Krivičnog zakona, Naša stranka se slaže da je nazivanje bilo kojeg naroda ili entiteta agresorskim ili genocidnim povreda tog naroda i entiteta.

Međutim, navodi da se istim tim izmjenama traži i zabrana vrijeđanja bilo kojeg naroda u RS.

- Smatramo da je licemjerno donositi takav zakon istovremeno s odlukom kojom se podržava negiranje genocida u Srebrenici što je najveća uvreda Bošnjacima, koji su također konstitutivni u RS-u. Pozivamo sve građane a posebno njihove političke predstavnike da shvate ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi BiH, koja je, između ostalog, uzrokovana i izbjegavanjem suočavanja s prošlošću te da se u skladu s tom situacijom i ponašaju. To podrazumijeva prije svega više odgovornosti, više političkog promišljanja o zajedničkoj budućnosti te više empatije za druge - navodi se u saopćenju Naše stranke. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!