Stranačke aktivnosti     | 30.07.2021. 17:28 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Naša stranka: Nemoguće je probuditi samo one koji se prave da spavaju

Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika koji je danas usvojila Narodna skupština Republike Srpske je nelegitiman i neobavezujući za bilo koga i služi isključivo za podizanje tenzija. Odluka visokog predstavnika se mora poštovati ne samo zato što ju je nametnuo visoki predstavnik, već što se njom insistira na zabrani negiranja genocida koji je presudio Međunarodni sud u Haagu. Saradnja s haškim sudom, koja uključuje i poštivanje njegovih presuda je dejtonska obaveza te glavni put ka uspostavi održivog mira. Igrati se s tim, što Dodik radi, može imati kobne posljedice i zaslužuje dodatne sankcije.

Što se tiče izmjena Krivičnog zakona, slažemo se da je nazivanje bilo kojeg naroda ili entiteta agresorskim ili genocidnim povreda tog naroda i entiteta. Međutim, istim tim izmjenama traži se i zabrana vrijeđanja bilo kojeg naroda u RS. Ali smatramo da je licemjerno donositi takav zakon istovremeno s odlukom kojom se podržava negiranje genocida u Srebrenici što je  najveća uvreda Bošnjacima, koji su također konstitutivni u RS-u.

Pozivamo sve građane a posebno njihove političke predstavnike da shvate ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina, koja je, između ostalog, uzrokovana i izbjegavanjem suočavanja s prošlošću te da se u skladu s tom situacijom i ponašaju. To podrazumijeva prije svega više odgovornosti, više političkog promišljanja o zajedničkoj budućnosti te više empatije za druge.

 

 

 

 

 

 

 

 

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

+387 33 408 884

https://www.facebook.com/nasastranka.ba/

www.nasastranka.ba

 

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'