Bosna i Hercegovina     | 30.07.2021. 16:39 |

Klub poslanika Naša stranka-Nezavisni blok s predstavnicima Saveza logoraša BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. jula (FENA) - Poslanici Kluba poslanika Naša stranka - Nezavisni blok u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut održali su sastanak s predstavnicima Saveza logoraša BiH.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Seid Omerović upoznao ih je s radom i trenutnim aktivnostima Saveza.

U razgovoru je istaknuta spremnost Kluba poslanika Naša stranka - Nezavisni blok za buduću saradnju sa Savezom i pomoć pri rješavanju problema s kojim se pripadnici i pripadnice ove populacije suočavaju.

Klub poslanika Naša stranka - Nezavisni blok se također obavezao da će uputiti inicijativu Vladi Federacije BiH sa zahtjevom da se pripreme izmjene i dopune svih zakonskih rješenja kako bi se ovoj kategorija omogućila sva prava koja imaju druge žrtve rata u BiH.

Iz ovog kluba podsjećaju da takav zakon postoji već u entitetu Republika Srpska, te da je neophodno usvojiti sva zakonska rješenja na nivou Federacije BiH, a Klub Naša stranka - Nezavisni blok će u državnom parlamentu također u proceduru paralelno uputiti krovni zakon s ciljem ispunjavanja međunarodnih obaveza BiH kada je riječ o žrtvama torture.

Uz to, Klub poslanika Naša stranka - Nezavisni blok će raditi i na kreiranju izmjena Zakona o parničnom postupku kojim bi se žrtve torture oslobodile od plaćanja troškova u sudskim sporovima, saopćeno je iz tog kluba, a prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta