Bosna i Hercegovina     | 30.07.2021. 13:45 |

Miličević: Precizno i studiozno riješiti problem trgovine ljudima u HNŽ (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 30. srpnja (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) imenovala je koordinacijsko tijelo koje će raditi po pitanjima problematike trgovine ljudima s ciljem ukazivanja javnosti na ove probleme, te kako bi dalo svoj doprinos smanjenju trgovine ljudima na području HNŽ-a.

- Danas smo se okupili da u povodu Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima upozorimo javnost da nismo imuni na takvo što, da se to događa oko nas i da tome svjedočimo svaki dan. Prepoznajući ovu problematiku i na našoj razini, Vlada HNŽ-a imenovala je jedno koordinacijsko tijelo koje radi na ovim pitanjima, a odgovornost je na svakom od nas pojedinačno dati svoj doprinos da se smanji razina iskorištavanja ljudi u bilo kojem obliku. Navedeno koordinacijsko tijelo pokušat će ove probleme dovoditi pred ona tijela koja će ih procesuirati kako bi počinitelji bili adekvatno sankcionirani - istaknuo je u petak glasnogovornik županijske Vlade Pero Pavlović.

Šef koordinacijskog tima Vlade HNŽ-a za problematiku trgovine ljudima Ivan Milićević kazao je kako se navedeni tim sastoji od osam ljudi.

- Vlada HNŽ-a prepoznala je ozbiljnost situacije i sva ministarstva koja su na neki način u doticaju s ovom problematikom delegirala su svoje ljude i to su sve profesionalci iz svojih oblasti. Prvi zadatak mog tima bio je sačiniti plan koji će pratiti strategiju BiH do 2023. godine. Sačinili smo ga korektno, provediv je, sastoji se od nekih pet cjelina, usvojen je od strane županijske Vlade u ožujku ove godine i mi ga provodimo po svim njegovim točkama - kazao je Milićević.

Dodao je kako se ova djela događaju i na području HNŽ-a te da trgovina ljudima nije samo teški oblik prosjačenja, prodaja maloljetne djece ili ugovorenih brakova.

- Tu su i iskorištavanje zbog radne eksploatacije, iskorištavanje radi organa i slično, a sve navedeno su djela kojima ćemo morati posvetiti dobru pozornost. To od nas traži naša javnost, ali i međunarodne institucije, a Vlada HNŽ-a je među prvim vladama koja je formirala ovakvo tijelo - kazao je Milićević.

Trgovina ljudima je, kako kaže, kompleksno kazneno djelo koje zahtjeva punu pozornost prilikom istraživanja.

- Ovog trenutka naša pozornost bit će usmjerena u dva pravca. Jedan pravac je prosjačenje, ali oblik prosjačenja s teškim oblicima trgovine ljudima, jer nije svako prosjačenje trgovina ljudima. Prosjačenje gdje se vrši organizirano iskorištavanje male djece u nehumanim uvjetima, bez obzira radili to roditelji, skrbnici ili bilo tko, bit će sankcionirano i u tome imamo punu potporu svih naših institucija. Drugi pravac u kojem ćemo pokušati djelovati su takozvani ugovoreni brakovi, koji ne mogu biti običajno pravo - kazao je Milićević.

Jedan od ciljeva je i u policijskim upravama Konjic, Čapljina i Mostar odrediti ljude koji će dio vremena posvetiti ovom problemu.

- Jučer sam imao radni sastanak s njima, a od Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i ostalih nevladinih organizacija dobili smo promotivne materijale koje smo distribuirali i želimo ići i s edukativnim pristupom ovom problemu. Isto tako, s Timom za poboljšanje statusa Roma u HNŽ-u, formiranom od strane naše Vlade, planiramo obići sva veća romska naselja u županiji i prezentirati da će stvari poput ugovorenih brakova ubuduće biti sankcionirani. Resurse, provedbu i rokove za naš plan imamo i nastavit ćemo intenzivno raditi na njemu - kazao je Milićević.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/6266

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1N3UqasIZULxVHWnIpmPPxNDAvlkUlLZn?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana